Novosti

Društvo

Učenici iz Evrope u Staroj Gradišci učili o zločinima

Projekt "Zvuk u tišini", u kojem je sudjelovalo 28 učenika i četvero profesora, na granici umjetnosti, obrazovanja i povijesti namijenjen srednjoškolcima i njihovim nastavnicima koji se realizira na mjestima sjećanja povezanim s ključnim trenucima historije Evrope prošlog vijeka

Large evropa

Živko Zelenbrz je u logor Gradiška doveden kao dijete, razdvojen od roditelja i spašen u akciji Diane Budisavljević.

Općina Stara Gradiška od 16. do 23. oktobra bila je domaćin međunarodnoj grupi mladih koji su učestvovali u obrazovnom projektu "Zvuk u tišini" (Sound in the Silence) što su ga organizirali Evropska mreža za sjećanje i solidarnost (ENRS), Spomen-područje Jasenovac i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba.

"Zvuk u tišini" je, kako navode organizatori, projekt na granici umjetnosti, obrazovanja i povijesti namijenjen srednjoškolcima i njihovim nastavnicima koji se realizira na mjestima sjećanja povezanim s ključnim trenucima historije Evrope prošlog vijeka.

Moto ovogodišnjeg izdanja bio je "Sjećanje i zaborav", a tokom trajanja programa 28 učenika i četvero nastavnika iz Hrvatske, Njemačke, Poljske i Rumunjske upoznalo se s užasnom historijom ustaškog logora smrti Jasenovac u kojem je od avgusta 1941. do aprila 1945. godine pobijeno ili pomrlo preko 83.000 poimenično navedenih Srba, Roma i Židova, kao i antifašista iz redova Hrvata i drugih etničkih grupe. Preko polovine bili su žene i djeca, a procjenjuje se da velik broj žrtava još nije identificiran.

Tokom programa koji je održavan na području logora u Staroj Gradiški, jednog od logora jasenovačkog kompleksa, učenici su učestvovali na edukativnim i umjetničkim radionicama iz koreografije, muzikalnosti i kreativnog pisanja na kojima su pripremali finalnu predstavu 22. oktobra uvečer u općinskom Domu kulture koju su pratili i brojni uzvanici.

Umjetnički dio programa vodili su Dan Wolf, hip-hop umjetnik koji djeluje u SAD-u i Evropi., koreografkinja i plesačica Katarina Rampackova iz Slovačke te Sean Palmer, performer, muzičar i kompozitor iz Velike Britanije. Za integraciju i suradnju unutar grupe brinula se Tetiana Kriukovska iz Ukrajine, moderatorica i međukulturna trenerica sa specijalizacijom na tematiku rata i oružanih sukoba. S učenicima je razgovarao i Živko Zelenbrz, koji je u logor Gradiška doveden kao dijete, razdvojen od roditelja i spašen u akciji Diane Budisavljević.

Nakon učeničkog nastupa održana je i rasprava na temu inovativnih metoda poučavanja povijesti na kojoj su govorili Beata Drzazga, direktorica Odjela za strategiju i razvoj Europske mreže za sjećanje i solidarnost (ENRS), Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen područja Jasenovac, te umjetnici, nastavnice i učenici.

Voditeljica Documente Vesna Teršelič govorila je o značaju obrazovanja o Holokaustu i postavila pitanje hoće li se danas zapuštena tvrđava obnavljati, kako bi ostala mjesto učenja i za buduće generacije mladih.

– U godini u kojoj Hrvatska predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) očekuje se angažman Ministarstva kulture i medija jer je u Staroj Gradiški sredinom 1980-ih uspostavljen Spomen-muzej Kula koja je za vrijeme postojanja logora predstavljala simbol stradanja žena i djece u ustaškim logorima - rekla je i podsjetila da je za vrijeme rata 90-ih zgrada Kule teško oštećena, a centralni spomenik oskrnavljen i prepušten propadanju.

Program od 2011. organizira Europska mreža za sjećanje i solidarnost, a ranija izdanja održana su na mjestima nekadašnjih logora u Neuengammeu, Borne Sulinowu, Gdanjsku, Auschwitzu-Birkenauu, Terchovoj blizu Žiline, Ravensbrücku, Gusenu i Mauthausenu, te u Varšavi, Bremenu i Kaunasu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više