Novosti

Kronika

"Ne" zaboravu

U Pakracu je odana počast stradalim borcima i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata ispred spomenika "Ranjenom borcu". U Lipiku je položeno cvijeće kod fontane staklenog lipicanca gdje se nalazi spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata

Large 7

Ispred spomenika "Ranjenom borcu"

Povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, Udruga antifašističkih boraca i antifašista (UABA) Pakrac – Lipik organizirala je u ova dva grada polaganje vijenaca. Tome su se priključile lokalne vlasti, srpski predstavnici i manjinska vijeća. U Pakracu je odana počast stradalim borcima i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata ispred spomenika "Ranjenom borcu", a osim organizatora vijence su položile delegacije Grada Pakraca i SDP-a te dožupan Nikola Ivanović, ujedno predsjednik VSNM-a Požeško-slavonske županije. Po riječima predsjednice Udruge Mirjane Bilopavlović, nužno je braniti antifašizam.

- Želimo da ideja antifašizma živi i nećemo dozvoliti da se zaboravi. Komemorirat ćemo ubuduće određene datume i određena mjesta kojih nažalost, na našem području ima dovoljno. Hvala svima onima koji su životom platili našu slobodu i omogućili nam mir. Važno je na današnji dan reći da ćemo svojim djelovanjem uvijek braniti antifašizam i nećemo dozvoliti da ga se stavi na stup srama u Hrvatskoj - rekla je.

U Lipiku su zapaljene svijeće i položeno cvijeće kod fontane staklenog lipicanca na južnom ulazu u grad gdje se nalazi spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata. Obilježavanju su prisustvovali lipički gradonačelnik i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, dožupan Nikola Ivanović, zamjenica pakračke gradonačelnice Mirsada Popović Damjanović, kao i članovi UABA-e Pakraca i Lipika na čelu s predsjednikom Darkom Derenjom koji je i predsjednik lipičkog gradskog VSNM-a.

Dan pobjede obilježava se 9. maja jer je tada na snagu stupila kapitulacija oružanih snaga Trećeg Rajha, iako su se borbe na području Jugoslavije vodile još tjedan dana nakon službene kapitulacije Njemačke.

Tog dana slavi se i Dan Europe kao početak stvaranja Europske unije (EU) kad je 1950. Robert Šuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predložio formiranje Evropske zajednice za ugljen i čelik. Ovaj prijedlog, poznatiji kao "Šumanova deklaracija", u koji se uključilo šest zemalja koje su u ratu bile na različitim stranama (Zapadna Njemačka, (Italije, Francuska, Nizozemska, Belgija i Luksemburg) smatra se početkom formiranja današnje Evropske unije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više