Novosti

Kronika

Najduži zipline u Evropi

Vrhovine krenule u bitku za turiste: Ovaj projekt je Sašu Kmezića i njegovog oca Branka, koji je također iskusni alpinist, doveo u rodno selo

Qas4rxau5k8dcz4ng705tnvvjes

1.700 metara avanture na čeličnoj sajli - Vrhovine

U Vrhovinama je 30. aprila i službeno otvoren najduži i najbrži zipline u Evropi, ujedno i jedini legalni u Hrvatskoj. Zipline je čelična sajla između dvije kote po kojoj se pomoću specijalne opreme spuštaju ljubitelji adrenalinskih izazova. Ovaj, nazvan ‘Pazi medo’, nastao je kao ideja nekoliko entuzijazista, a na podršku je naišao od predstavnika općine Vrhovine koji su ovaj vid turizma prepoznali kao odličan recept ubrzanog razvoja ove općine.

SRC ‘Bijeli Vrh’, kako je nazvan ukupan projekt, nalazi se na zapadnoj granici NP Plitvička jezera, 20 kilometara od državne ceste, a površinom obuhvaća gotovo 100 hektara sportsko-rekreativnih zona. Blizina čak dva nacionalna parka - Plitvičkih Jezera i Sjevernog Velebita - te rijeke Gacke, čine ovaj kraj zanimljivim brojnim zaljubljenicima u netaknutu prirodu.

- Otvorenjem linije u dužini 1.700 metara možemo reći da je projekt zaživio i da se naši snovi napokon ostvaruju, ističu ovi ljubitelji prirode i pustolovnih aktivnosti koji su realizirali i nekoliko manjih projekata. Izradili su i označili biciklističke karte, izgradili stijenu za penjanje, uredili parajedriličarska te zmajarska uzletišta i sletišta. Voditelj projekta je Saša Kmezić iz Udruge ‘Rudopolje moje’ koja je partner Općini Vrhovine.

Upravo ovaj projekt je Sašu Kmezića i njegovog oca Branka, koji je također iskusni alpinist, doveo u rodno selo. Umjesto dosadašnjeg zarađivanja sredstava za život kroz pranje stakla na zagrebačkim neboderima, Saša će u rodnim Vrhovinama živjeti od turizma i adrenalinskih sportova. Završetkom kompletnog projekta očekuje se da će još mnogo mladih ljudi svoju egzistenciju, ali i novu adresu, pronaći upravo u Vrhovinama.

- Još smo u predsezoni u kojoj računamo na domaće turiste, dok u sezoni računamo na strance - kaže Kmezić, napominjući da ovim putem prema Plitvicama prolazi čak 65 posto gostiju. Preračunato u brojke, riječ je o oko 700.000 ljudi, koji dosad u Vrhovinama nisu imali zbog čega stati.

Planirani završetak SRC-a ‘Bijeli Vrh’ planiran je kroz više faza, a ovaj ambiciozni projekt sadržavat će tri hostela, skijalište sa pet kilometara staza koje će pak preko ljeta služiti kao staze za bicikle i kao polazna točka ziplinea, ukupne dužine 2.950 metara, čime će ovaj lički biti najduži na svijetu.

Na sam dan otvorenja, u Rudopolje kod Vrhovina su stigli posjetitelji iz cijele Hrvatske, a samo iz Varaždina došli su gosti s čak 12 automobila. Za dobrodošlicu pobrinuli su se organizatori, a kroz cjelodnevni program posjetitelji su se mogli isprobati u snalaženju na penjačkoj stijeni, te se okrijepiti uz domaća pića i lički grah. Da bi ovaj dan ostao za pamćenje, u večernjim satima je organizirana žurka uz DJ-a sve do ranih jutarnjih sati. Kompletan projekt financirala je općina Vrhovine, iz nekoliko dostupnih izvora kroz projektne aktivnosti, dok je ovo je projekt od javnog interesa Vlade Republike Hrvatske.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više