Novosti

Društvo

Stoka na groblju

U selu Rudopolju u Lici netko je došao na ideju da je idealno mjesto za ispašu stoke staro pravoslavno groblje, koje je izvan upotrebe. Bez obzira na prostranstvo i napuštene pašnjake u okolini, nepoznati vlasnik krava je pedesetak grobova ogradio žicom električnog pastira

Large anja

Kolac žice električnog pastira (foto Tv Loki)

Nesvakidašnja slika dolazi iz srca Like. U selu Rudopolju netko je došao na ideju da je idealno mjesto za ispašu stoke staro pravoslavno groblje, koje je izvan upotrebe. Bez obzira na prostranstvo i napuštene pašnjake u okolini, nepoznati vlasnik krava je pedesetak grobova ogradio žicom električnog pastira. Informaciju je slikom i tonom javnosti plasirao lički kroničar TV Loki, odnosno Robert Labrović iz Otočca, koji na svojem YouTube kanalu neumorno hvata zanimljivosti iz svakog kutka Like. Svega ima pa i to da na groblju pasu krave, konstatira Loki.

Iako je silina vegetacije izmijenila izgled nekadašnjeg počivališta u Rudopolju, a zub vremena oštetio nadgrobne spomenike, i dalje se jasno naziru obilježja pokojnicima. Na groblju još uvijek postoji nekoliko velikih nadgrobnih spomenika s imenima umrlih, godinama rođenja, smrti i posvetama obitelji. Takva dva preostala epitafa ispisana su na ćirilici. "Plemenitoj majci i supruzi koja je poginula marta 1944. s djecom, duboko ožalošćeni suprug, sin i ćerka", piše na jednom postamentu. Neki grobovi su omeđeni željeznom ogradom, ali uočljivo je da davno preminule pretke više nitko ne obilazi. Ukoliko bi to netko 2021. i namjeravao učiniti, naišao bi na prepreku u vidu električne ograde.

Za komentar o zatečenom stanju na starom groblju u Rudopolju pozvali smo načelnika Općine Vrhovine Milorada Delića. Potvrdio je da je u blizini pašnjak jednog vlasnika koji ima 150 krava. On je bio slobodan da preventivno ogradi i groblje, kako krave ne bi izlazile na cestu i pravile štetu, kaže načelnik. Po tvrdnji načelnika, na tom groblju nije bilo ukopa već 70 godina.

Iako je ovakva uzurpacija posljednjeg počivališta problematična na više razina, izgleda da o vječnom miru davno preminulih mještana Rudopolja nitko ne mari. Ako ništa drugo, vlasnik krava bi za postavljanje ograde morao biti upisan u katastar kao posjednik groblja ili barem imati koncesiju na ograđeno zemljište. Rudopolje danas broji tridesetak domaćinstava sa 66 stanovnika, dok je 1991. ovdje živjelo 249 ljudi. U središtu sela postoji novo groblje s osnovnom komunalnom infrastrukturom. O starom se sada brinu domaće životinje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više