Novosti

Kultura

Нa кoрист млaдим људимa

Oдржaнa aукциja умjeтничких сликa у "Приврeднику" чиjи je прихoд нaмиjeњeн стипeндирaњу учeникa и студeнaтa

Large aukcija 8  1

Nikola Lunić na aukciji u "Privredniku" (foto Nenad Jovanović)

U klubu Privrednikov dom u Zagrebu 7. marta održana je aukcija slika čiji je prihod namijenjen stipendiranju učenika i studenata.

- Ponudili smo 40-ak slika od kojih je 20 bilo na aukciji. Radi se o slikama učesnika prošlogodišnje likovne kolonije SPD-a "Privrednik", uz nekoliko slika s ranijih kolonija. Neke od njih donirali su poznati likovni umjetnici i akademski slikari iz Hrvatske, Srbije i Republike Srpske. Osim na aukciji, mogu se kupiti u narednih 10 do 15 dana koliko će ostati u ovom prostoru - rekao nam je predsjednik "Privrednika" Nikola Lunić, podsjetivši da su za ovu školsku i akademsku godinu osigurane 132 stipendije za studente, najviše do sada.

Svoje je dojmove s nama podijelio i povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Feđa Gavrilović, voditelj galerije Forum, koji je vodio aukciju i napravio izbor slika.

- Drago mi je da drugi puta sudjelujem u ovoj plemenitoj akciji. Što se slika i same aukcije tiče, citirat ću ono što mi je svojevremeno rekao poznati Ivan Kožarić prilikom otvorenja Muzeja suvremene umjetnosti: "Sve što je rađeno, rađeno je u dobroj namjeri. Iz dobre namjere ne mogu doći loše stvari" – kazao je Gavrilović.

Aukciji je prethodio muzičko umjetnički program u kojem su nastupile Una Patafta na harmonici i gitarist Robert Vnuk, dok se pjesnik i publicist Đorđe Matić predstavio s nekoliko pjesama.

Lunić je objasnio da sav prihod ide isključivo u dva "Privrednikova" fonda za stipendiranje nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Na aukciji, čiju su organizaciju pomogli Jovica Drobnjak i Olivera Radović, predstavljene su slike rađene tehnikama ulja na platnu i akrila, a cijene su se kretale od 50 do 800 eura. Ponuđene su slike i grafike Baneta Milenkovića, Svjetlana Junakovića, Borisa Bućana, Uroša Đurića, Aleksandra Gligorijevića, Branka Maravića, Marina Milutinovića, Josipe Čamber, Mercedes Bratoš, Saše Mesić, Zdravka Krulja, Saše Bogdan i drugih autora. Prodano je desetak slika, pri čemu su zabilježena i nadmetanja, a očekuje se da će i ostale biti prodane u narednim danima.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više