Novosti

Politika

Mladi - razlog za zabrinutost

Kvizovi znanja su za 90 posto mladih omiljeni žanrovi, a najmanje vole reality, lifestyle i religijske emisije (14%), istaknuto je na predstavljanju GONG-ovog istraživanja o medijskim navikama stanovništva Hrvatske

Large gong mov konferencija

Više od polovine ispitanih nastavnika smatra da bi medijsko obrazovanje trebalo imati vlastiti predmet

Mladi su kritični prema tradicionalnim medijima, digitalnim alatima i ulozi medija u društvu, ali kritičko promišljanje ne motivira ih na aktivnije sudjelovanje u društvu, istaknuto je u četvrtak na konferenciji "Medijsko obrazovanje ostaje važno", koju je organizirao Gong zajedno s partnerskim organizacijama i znanstvenim institucijama u okviru tematske mreže nazvane "Medijsko obrazovanje je važno. MOV".

Na konferenciji su predstavljena tri istraživanja. Jedno je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku građana i građanki Hrvatske, drugo među nastavnicama Hrvatskog jezika i razredne nastave, a treće studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Po riječima Dražena Hoffmanna iz Gonga, mediji su na udaru, novinarke i novinari pod pritiskom, a dezinformacije, na kojima netko profitira, šire se munjevitom brzinom. Zato medijsko obrazovanje mora biti u fokusu u budućnosti, naglašava.

"Medijsko obrazovanje je u modernom društvu važno za uključivanje u ključne političke procese, odnosno za aktivno sudjelovanje u društvu", naglasio je Paško Bilić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose i dodao da je zanimljivo da razina obrazovanja uopće ne utječe na način konzumacije medija kod mladih.

"Nastavnici većinom žele da medijsko obrazovanje ostane dijelom kurikuluma Hrvatskog jezika, što nije bio slučaj u ranijim istraživanjima", ističe Lana Ciboci Perša iz Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta te ukazuje da čak 38 posto ispitanih vjeruje da je Informatika predmet kroz koji učenici stječu najviše medijskih kompetencija, što zapravo nije njegov cilj.

Osim toga, više od polovine ispitanih nastavnika smatra da bi medijsko obrazovanje trebalo imati vlastiti obrazovni predmet, što bi u postojećem kurikularnom okviru bilo vrlo teško izvedivo, kaže Lana Ciboci Perša.

Ispitanim studentima s navedena tri fakulteta kvizovi znanja su za oko 90 posto njih omiljeni žanrovi, a najmanje vole reality emisije za koje se izjasnilo oko 12 posto, te lifestyle i religijske emisije (14%). Istovremeno im nedostaje kritičkog odnosa prema vlastitoj sposobnosti prosudbe vjerodostojnosti informacija koje pronađu na Internetu, naglašava Juraj Petrović, docent na FER-u. Na događaju su predstavljeni edukativni video-materijali, kao i edukativna platforma.

"Medijsko obrazovanje je važno. MOV" je projekt kojeg Gong provodi zajedno s deset organizacija civilnog društva i akademskih institucija: Pragma, Telecentar, Kurziv, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Udruga Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više