Novosti

Rabljena sedmica

Mito i maske

U obilju informacija o antimaskerskoj i antivakserskoj buni pojavila se i bombastična vijest o hapšenjima opozicijskih političara zbog mita od deset tisuća kuna i navodne lažne prijave prijetnje

Large rabljena

Pao u sklopu Uskokove istrage – župan Matija Posavec (foto Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Mito

Mito od deset tisuća kuna bilo je fatalno za Matiju Posavca, međimurskog župana. Pao je u sklopu Uskokove istrage, a u medijima su se pojavile sumnje u tajming, spominjalo se da DORH možda skreće s korupcijske afere u Kutini gdje glavni negativci stižu iz HDZ-a. Neovisno o sumnjičavcima, privid pravde je neumoljiv. Uz Posavca, bivšeg HNS-ovca, a sada nezavisnog župana, istog je dana slobode lišen i Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca. On je, prema navodima Uskoka, u prošloj predizbornoj kampanji fingirao da mu se prijeti, čak i plakao pred kamerama. Obojica su puštena da se brane sa slobode. Bez namjere da bagateliziramo kriminal, korupciju, istrage i tome slično, čini nam se kako su standardi krađe u Republici Hrvatskoj ipak nešto veći od deset tisuća kuna koje je Posavec primio da bi nekog čovjeka imenovao članom upravnog vijeća županijske firme zadužene za održavanje cesta. K tome, lobirao je za zapošljavanje dviju osoba. Jedna, nećakinja njegova prijatelja, navodno je zaposlena u županiji na nepostojeće radno mjesto, druga je dobila posao premda nije bila najbolja na natječaju. Kad je najbolja odustala, Posavec je tražio poništenje natječaja i raspisivanje novog, a na njemu je, u kontroliranim uvjetima, pobijedila njegova favoritkinja.

 

Romi

E sad, kad smo izrazili sumnju u pobude DORH-a, podsjetit ćemo kako je Posavec romske sukobe u Međimurju svojedobno komentirao riječima primjerenima krajnjoj desnici. Dakle, neprimjerenima: "Ne može jedna manjina, pojedinci, terorizirati većinski narod koji se vrijedno bori i zarađuje svoj kruh na pošten način." Logično pitanje glasi je li Posavec i sebe ubrojio u pripadnike većinskog naroda koji se vrijedno bore i zarađuju kruh na pošten način. Ako nije, zašto je drugima predbacivao? Ako jest, ne čini li mu se da je malo lagao? Uglavnom, Posavec je sa svojim pogledima na ljude, nacije, manjine i većine možda i ranije trebao otići iz politike. Ili se barem malo educirati. Sada je, kako se čini, kasno. No ne mora značiti, sjetimo se Željka Sabe kojeg ni pravomoćna presuda i odslužena osmomjesečna zatvorska kazna nisu odvratile od politike. A nisu ponukale ni njegove birače na kolektivno odustajanje od podrške.

 

Direktorica

Direktorica kutinske tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila medijima i Uskoku posvjedočila je da je morala zaposliti – i nije smjela otpustiti – desetak osoba bliskih gradonačelniku i predsjedniku Gradskog vijeća. Riječ je pretežno o osobama iz HDZ-a i HSLS-a. HDZ-ov gradonačelnik Zlatko Babić i predsjednik Gradskog vijeća, HSLS-ovac Davor Kljakić prvo su sve negirali, ali kad se ispostavilo da ona ipak govori istinu, prešli su na druge oblike djelovanja. Babić je najavio njezinu smjenu. Od Uskoka zasad ni riječi. Niti se javlja, niti komentira, niti najavljuje. U redu, to mu nije ni posao. Ali što je vrh HDZ-a tih o ovoj temi, to je nešto nevjerojatno. Znaju očito vrlo dobro da ih na okupu drži lijepak interesnog pogodovanja širokom krugu svojih članova. Zato je bolje glumiti nezainteresiranost, posvećenost bitnijim temama. I čekati prolazak nelagode.

 

Sloboda

Festival slobode okupit će i ove subote na glavnom zagrebačkom trgu niz osoba čiji je javni angažman usmjeren kako prema bagateliziranju opasnosti od Covida, tako i prema preuveličavanju rizika od cjepiva. Bit će i krajnjih desničara, kao i sveprisutnih fanova ustašluka. U rasponu od Lidije Gajski, Anite Šupe, Vilima Karlovića, Stipe Kutleše i Ivana Lovrinovića do razmjerno nepoznatih teoretičara zavjere, Festival će, bar po najavama, ponuditi široku paletu strahova i fobija od onog što ne prijeti previše te ignoriranja koječega što prijeti ozbiljno. Vidjeli smo to već i lani, čini se da ćemo viđati svake godine. Prati taj fenomen poricanja pandemiju od samih početaka, više nikoga i ne čudi. Tek pomalo iznenađuje snaga mehanizma poricanja, raste i razvija se paralelno s porastom broja oboljelih, umrlih, onih na respiratoru.

 

Potvrde

Od 1. listopada liječnici, medicinske sestre i nezdravstveno osoblje zaposleno u zdravstvu smjet će na radna mjesta samo uz digitalnu kovid-potvrdu, a nju će zaslužiti cijepljenjem, preboljenjem bolesti ili negativnim testom na Covid. Ministar zdravstva Vili Beroš objasnio je kako prilagođavanje na novi sistem traži neko vrijeme, kao i razgovor s upravama bolnica. Ispočetka, testiranje za zaposlene bit će besplatno, a nakon mjesec i pol do dva radnici će ga sami plaćati. Što, dakako, mogu izbjeći cijepljenjem. Slično se planira uvesti i u socijalnom sektoru, a otkad će se primjenjivati u staračkim domovima, zasad nije poznato.

 

Inat

S druge strane, Osnovna škola Krapinske Toplice postala je ovih dana nacionalna vijest zbog odluke jednog roditelja, ime mu je Kristijan Gaćina, da njegov sin, učenik osmog razreda, neće nositi masku u zajedničkim školskim prostorijama. Čovjek se zainatio, pa je malog više po društvenim mrežama i u medijima nego u učionici. Stižu policija, socijalni radnici, novinari, drama danima traje jer se čovjek zainatio. I taj inat je jači od svakog razgovora, argumenta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više