Novosti

Politika

Mirotvorac na nišanu

Srpsko narodno vijeće, Centar za mirovne studije, Documenta, Inicijativa mladih za ljudska prava i Antifašistička liga Republike Hrvatske pozivaju na obilježavanje godišnjice smrti Josipa Reihla-Kira. Sjećanje na ovog mirotvorca započet će u Tenji, gdje će se u srijedu, 1. jula, s početkom u 13:20 položiti ruže na mjestu na kojem je prije 24 godine ubijen Reihl-Kir

8zr1bpaov7fmn8u31a4rsv6otm7

Josip Reihl-Kir, zapovjednik osječke policije, u vremenima najžešće ratne propagande pokušavao je i uspijevao svoje sugrađane s obje strane, hrvatske i srpske, primiriti, urazumiti i odgovoriti od neposrednih neprijateljskih djelovanja. Vjerujući u mirotvorstvo, Reihl-Kir je jedini među naoružanima išao od jedne do druge barikade rukama šireći svoj sako, pokazujući da je nenaoružan. Njegove riječi i djela uskoro su prepoznati kao prijetnja nadolazećem ratu. Unaprijed dogovorena likvidacija sprovedena je u djelo 1. jula u 13:20 sati na prilazu u prigradsko osječko naselje Tenja, na punktu hrvatske policije, kada se Reihl-Kir iz Osijeka uputio na još jedne pregovore s pobunjenim Srbima.

Sjećanje na ovog mirotvorca započet će u Tenji, gdje će se u srijedu, 1. jula, u 13:20 sati položiti ruže na mjestu na kojem je prije 24 godine ubijen Reihl-Kir. Nakon toga će se održati Akademija za Josipa Reihla-Kira od 17 sati na Evanđeosko teološkom fakultetu u Osijeku (Cvjetkova 32), gdje će pozdravni govor održati profesor Peter Kuzmič. Na Akademiji će o Josipu Reihlu-Kiru, ali i o drugim mirotvorcima koji su ubijeni, uz moderaciju Borke PaviĆević iz Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, govoriti Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije, osječka književnica Ivana Šojat Kuči, novinar Miloš Vasić, umjetnica Anita Schmidt, Zoran Pusić iz Antifašističke lige Republike Hrvatske i Milan Baričević, načelnik PU Osječko-baranjske.

Očekuje se da će se Akademiji pridružiti i Jadranka Reihl-Kir, supruga i žena izuzetne hrabrosti koja se svih ovih godina bori da se, nakon izvršitelja, pravdi privedu i naručitelji ovog ubojstva Podsjetimo, za Antunom Gudeljom, izvršiteljem ubojstva, tjeralica je raspisana tek 1993., a nakon niza političko-pravosudnih peripetija, ovom hrvatskom policajcu je, i to zahvaljujući upornosti udovice Jadranke Reihl-Kir, u maju 2009. izrečena kazna od 20 godina zatvora. Iako je direktni izvršitelj zločina naposljetku kažnjen, nalogodavci ubojstva nikada nisu odgovarali.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više