Novosti

Društvo

Gudelju nije odobren raniji izlazak iz zatvora

Antunu Gudelju, koji služi 20 godina zatvora zbog tri ubojstva, između ostalog i Josipa Reihl-Kira, Visoki kazneni sud nije odobrio raniji izlazak iz zatvora

Large gudelj

Antun Gudelj na suđenju 2008. godine (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Visoki kazneni sud nije odobrio uvjetni otpust i raniji izlazak iz zatvora 76-godišnjem Antunu Gudelju, pravomoćno osuđenom na 20 godina zatvora zbog tri ubojstva počinjena 1991- godine, u kojim je jedna od žrtava bio Josip Reihl-Kir, načelnik osječko-baranjske policije, te jednog pokušaja ubojstva, piše Slobodna Dalmacija.

Gudelj u Lepoglavi služi kaznu od 20 godina zatvora, na koliko ga je osudio Županijski sud u Osijeku. Ostalo mu je dvije godine i dva mjeseca zatvora te je zatražio da mu se odobri odsluženje izvan zatvorskog sustava. Županijski sud u Varaždinu, koji je nadležan za lepoglavske kažnjenike, odobrio mu je uvjetni otpust, ali se DORH žalio tvrdeći da s obzirom na težinu i brojnost kaznenih djela smanjenje nije opravdano.

Visoki kazneni sud tužiocima je dao za pravo, podsjetivši da se Gudelj nikada nije ispričao obiteljima žrtava, niti je pokazao pijetet prema ubijenima. U svojoj odluci naveo je kako je, unatoč određenim pozitivnim okolnostima koje Gudelju idu u prilog (provedba programa izdržavanja kazne zatvora ocijenjena kao “naročito uspješan”, izostanak stegovnih postupaka ili kaznenih postupaka u tijeku, osiguran poslijepenalni prihvat), prvostupanjski sud u Varaždinu podcijenio težinu, narav i okolnosti kaznenih djela za koja je zatvorenik osuđen, u odnosu na preostali neizdržani dio kazne zatvora.

Također su ukazali da kazna i način njezina izvršenja moraju biti takvi da se izrazi društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela.

Zločin se, podsjetimo, dogodio u srpnju 1991. godine kada je na zaustavnom punktu na cesti iz Osijeka prema​ Tenji mecima izrešetan automobil Zastava 101 u kojem je Antun Gudelj ubio Josipa Reihl-Kira, načelnika osječko-baranjske policije, Gorana Zobundžiju, potpredsjednika Izvršnog vijeća Osijeka, i Milana Kneževića, osječkog vijećnika, a teško ranio Milana Tubića, predsjednika Mjesne zajednice Tenja, koji je također bio u vozilu kojim su se uputili u Tenju na pregovore sa srpskom stranom. Gudelj je bio pripadnik pričuvnog sastava MUP-a, a iako je trostruko ubojstvo i jedan pokušaj ubojstva počinio pred nekoliko policajaca, udaljio se s mjesta zločina bez da ga je itko zaustavio nakon čega je otišao u Australiju.

U presudi je navedeno kako ih je Gudelj ubio iz bezobzirne osvete zbog događaja u selu u kojem su mu stradali roditelji, ali mediji su navodili političku pozadinu i naručeno ubojstvo, o čemu se na sudu nije razgovaralo. Reihel-Kir je ustrajno radio na sprečavanju sukoba između dviju strana, zbog čega je ratnim jastrebovima smetao u realiziranju svojih planova, zbog čega je bio predviđen njegov odlazak u Zagreb.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više