Novosti

Kratko & jasno

Mirela Ahmetović: Zaštita od molitelja

Glavna nam je motivacija zaštititi prava žena i obraniti ih od vjerskog radikalizma. Ovo što rade molitelji pred bolnicama narušava pravo na privatnost pacijenata i manifestira totalitarni duh kojim vjerski fanatici žele vlastito mišljenje nametnuti kao dogmu, kaže saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a

Large intrigator mini

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Klub SDP-a je u saborsku proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o javnom okupljanju kojima traži zabranu vjerskih okupljanja na 200 metara od bolnica?

Naša glavna motivacija je zaštititi prava žena i njihovu privatnost i obraniti ih od vjerskog radikalizma kojemu su izložene već duže vrijeme. Ovo što rade molitelji pred bolnicama narušava pravo na privatnost pacijenata i manifestira jedan totalitarni duh kojim vjerski fanatici žele vlastito mišljenje nametnuti kao dogmu. Jer oni su, eto, izvan svjetovnih zakona, a svaki zakon koji im ne odgovara, njih ne obvezuje. Upravo zbog toga predlažemo ovakav zakon koji će ih obvezivati.

Što bi novom zakonskom odredbom trebalo biti spriječeno?

Predvidjeli smo da se takva okupljanja ne bi mogla odvijati pred bolnicama ako nisu 200 metara odmaknuta od kruga zdravstvenih ustanova. Trenutno je to u zakonu nedefinirano, spominje se samo da ne smiju ometati kola hitne pomoći. U istom članku 11., u jednom drugom stavku, propisana je distanca za Markov trg i Ustavni sud. Zar su članovi Vlade, zastupnici u Saboru ili ustavni suci više vrijedni od žena koje koriste pravo na zdravstvenu uslugu? Mi mislimo da nisu i zato smo predložili ove izmjene.

Smatrate li da su žene moralno i emocionalno ucijenjene pred bolnicama?

Nečuveno je da se kćeri i unuke u 21. stoljeću moraju boriti za nešto za što su se njihove bake izborile u drugoj polovici 20. stoljeća. To je poraz ljudskosti, ali očito je da moramo podići svoj glas jer to nitko neće učiniti umjesto nas. Ukoliko želimo biti moderno, progresivno društvo u kojemu vladaju razum, sloboda i jednakost svakog čovjeka, ne smijemo na ovo žmiriti jer ćemo se sutra probuditi u distopijskom društvu u kojem će žena stvarno i simbolički biti drugotna.

Koliko su učestala okupljanja molitelja pred bolnicama?

Takva okupljanja organiziraju se u vrijeme korizme i u jesensko vrijeme, jedna takva inicijativa upravo traje. I sama sam od poznanica, ali i liječnika, čula o takvim okupljanjima. Moram napomenuti kako te takozvane molitvene seanse ne smetaju samo pacijenticama već i liječnicama i liječnicima koji su nemoćni pred takvim nametljivim ponašanjem. Moramo i njih zaštititi da u miru mogu obavljati svoj posao.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više