Novosti

Kratko & jasno

Miloš Kovačević: Srbija je duboko homofobična

Srbija je duboko homofobično društvo i da je ovo dug proces koji će se, nadam se, završiti tako što ubuduće neće biti negirano naše pravo da iznesemo zahteve, kaže aktivist iz udruženja Da se zna!

Large internacionala jerko portal mini prajd

(foto Dejan Kožul)

Da li vas je iznenadila odluka MUP-a da se zabrani Evroprajd šetnja?

Nadali smo se da će Prajd ipak biti održan. Nije iznenađujuće, ali je vrlo poražavajuće jer smo se vratili na period pre 2014. godine, kad se nije govorilo o našim zahtevima, nego o tome da li uopšte imamo pravo da bilo šta da zahtevamo. Postoji nerazumevanje kod donosioca odluka i nosioca javnih funkcija. Predsednik Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da mi umesto da paradiramo trebamo da se borimo za posete u bolnici. Mi se upravo preko Prajda i borimo za posete u bolnici. Naši zahtevi nisu dovoljno vidljivi i to je veliki problem.

Usled zabrane premijerka Ana Brnabić nije blagonaklono dočekana na konferenciji o ljudskim pravima, održanoj u okviru Europridea?

Organizovali smo se da izrazimo svoj protest zbog toga što nije osetila odustvo srama i čak je došla da tu konferenciju otvori na dan kad je njena vlada prekršila naše pravo na slobodu okupljanja. Ona zna da je to protivustavno, zato što su sve četiri prethodne zabrane bile protivustavne. Dokazaćemo to i na sudu i zanima me da li će nam se Brnabić ili bilo ko tada izviniti. Nisu izvinili svim onim gejevima koji su krivično gonjeni do 1995. dok homoseksulanost nije dekriminalizovana. To je još jedan od naših zahteva, koji ne košta ništa, a čak ni to nisu ispunili.

Očekujete li da će policija odgovoriti na žalbu sa promenjenim stavom?

Čisto sumnjam. U Srbiji vladavina prava i institucija nisu u funkciji. Osim policije, sumnjam da će i Upravni sud da odluči u našu korist. Ali zbog toga postoji Ustavni sud, a u krajnjem slučaju i Evropski sud za ljudska prava.

Kao zvaničan razlog zabrane se navodi da su "antiglobalisti" zakazali skup isti dan pa se želi sprečiti sukobe?

Za taj skup nikad do sad nisam čuo. Svi znamo ko je ovde problem. To su ljudi koji nedeljama unazad protestvuju protiv našeg prava na slobodu okupljanja i protiv nas kao ljudskih bića na takozvanim litijama gde nam drže moralne lekcije. Njih predvodi SPC, koja je pre nekoliko dana odlikovala Vojislava Šešelja koji je podsticao na progon naših građana hrvatske nacionalnosti. SPC ovde ima opštu podršku, pa onda vidite da se radi o mnogo dubljem problemu, da se ne radi o Brnabić ili Vučiću, nego da je Srbija duboko homofobično društvo i da je ovo dug proces koji će se, nadam se, završiti tako što ubuduće neće biti negirano naše pravo da iznesemo zahteve.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više