Novosti

Društvo

Ima Parade, nema Parade

Desetak dana pred najavljenu Paradu ponosa i dalje nije izvesno da li će šetnje uopšte biti. Predsedniku Vučiću i desničarima u protivljenju Paradi pridružio se patrijarh Porfirije

Large prajd

Prosvjed protiv Europrajda održan 14. augusta u Beogradu (foto M. T./ATAImages/PIXSELL)

Desetak dana pred najavljenu Paradu ponosa i dalje nije izvesno da li će šetnje, koja je samo kruna celonedeljnog programa Europrajda, uopšte i biti. Predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da će biti zabranjena, a organizatori veruju u suprotno, pozivajući se na to da bi odluka o zabrani značila brojna kršenja Ustava i zakona. U dva navrata je predsednik najavljivao da šetnje neće biti. Pravdao je tu odluku teškom situacijom u kojoj se Srbija našla zbog situacije na Kosovu, nakon odluke kosovskih vlasti da počnu sa primenom odluke o reciprocitetu, kao i najavama profašističkih organizacija i stranaka da šetnju neće dozvoliti.

"Ne sviđa si ni meni, ali skloniš se, što je to problem", čudio se predsednik onima koji prete organizatorima i učesnicima šetnje dodavši da "neće biti nikakvih tuča i nikakvih sukoba", kao i da će svako ko bude hteo nasilje biti priveden. Generalni izvestilac o pravima LGBTQ+ osoba Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Cristophe Lacroix izjavio je da je Srbija napravila veliki korak napred u odnosu na godine kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu Prajda.

"Gostovanje Europrajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji", rekao je Lacroix dodavši da Evropa – gleda. Činjenica da se proteklih osam godina šetnja uredno održavala znak je za organizatore da država kad želi može da zauzda desničare i one koji bi na nasilan način pokušali da spreče održavanje šetnje koja je sastavni deo Prajda pa je zbog toga neprihvatljivo objašnjenje da ove godine to ne mogu učiniti.

Povodom Europrajda kao vid protesta već je održana jedna "porodična šetnja", a najavljuje se i nova na kojoj lider stranke Dveri Boško Obradović najavljuje 100 hiljada ljudi, ako šetnja tokom Europrajda ipak ne bude zabranjena. U šetnji su učestvovali i nekadašnji sveštenici SPC-a, koje je prozivao i sam predsednik da su raspopi, a da su organizatori narkodileri i nasilnici osuđivani za nasilje u porodici. Crkva se nije oglašavala sve do ove sedmice kad je patrijarh SPC-a Porfirije podržao otkazivanje Europrajda.

"Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo", rekao je. Patrijarh je dodao kako je "Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas i do kraja sveta i veka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom". Uz sve to, otvorio je prostora tome da se njegova izjava ne gleda isključivo u odnosu na šetnju.

"Crkva Hristova poštuje bogom darovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava", podsetio je patrijarh.

Porfirije se tako pridružio predsedniku, prozivajući sam događaj i učesnike događaja. Njih dvojica stali su na istu stranu sa svim protivnicima Prajda, koristeći gotovo identični rečnik, sa tim što su ostavili ono "ali". Ali ljudska prava, ali zakoni, ali Evropska unija, ali Ustav... A Ustav Republike Srbije nešto je na što se pozivaju organizatori, kao i na odluke Ustavnog suda koji je utvrdio da su ranije zabrane bile neustavne, i na stav Evropskog suda za ljudska prava, koji je eksplicitno rekao da zabrana te vrste nije moguća. Goran Miletić, jedan od organizatora Europrajda prozvao je i aktuelnu ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanu Čomić.

- Iako zabrana još nije izrečena, evidentno je da postoji tendencija da se opstruira održavanje šetnje zakazane za 17. septembar te je ćutanje Gordane Čomić u takvim okolnostima apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo. Pored toga što svojim nedelovanjem dozvoljava devalvaciju ljudskih prava, njen stav doprinosi nastavku urušavanja društvenog dijaloga u našoj zemlji - izjavio je Miletić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više