Novosti

Kronika

Mилeнкo Живкoвић: Слушaмo jугo-рoк

Прoгрaм "Скуп aудиoфилa у вeчeри винилa" нaмeњeн je зaљубљeницимa у рoк музику, кaжe прeдсjeдник вукoвaрскoг пoдoдбoрa СKД-a "Прoсвjeтa"

Large mini

Kako vukovarski pododbor Prosvjete uspijeva djelovati u pandemijskim uvjetima?

Prema podacima sa izveštajne skupštine, kojoj je prisustvovala većina od 54 člana sa plaćenom godišnjom članarinom, imamo značajno povećanje članstva. Korona živi sa nama kao otežavajuća okolnost, ali živimo i mi sa njom: ne sedimo skrštenih ruku čekajući da prođe sama od sebe, nego se borimo. Obzirom na to da je Ansambl narodnih igara posebna institucija, naš pododbor bavi se svime šta nije folklor: ozbiljno pristupamo likovnoj umetnosti, pa organizujemo kolonije i podstičemo mlade i uspešne slikare sa renomeom iz Hrvatske, BiH i Srbije. Kad se sve sabere, to su zanimljive manifestacije koje nas čine bogatijima. Tako smo kroz koloniju Boja Vukovara sakupili umetničko blago od gotovo trista slika. Ne možemo sve da izložimo odjednom, pa smo isečke nastale u dve poslednje i najplodnije godine predstavili u Borovu, Osijeku, Vukovaru te sada u Zagrebu, povodom otvorenja novouređenih prostora Prosvete, koji će da budu na korist našem Društvu i svim ljubiteljima kulture i nauke. Imamo još slika spremnih za izlaganje u drugim sredinama, a za 17. i 18. septembra pripremamo novu koloniju koja će kulturno i duhovno da nas obogati. Sem toga, radimo na novom programu nazvanom "Skup audiofila u večeri vinila", a namenjenom zaljubljenicima u rok muziku, u kome ćemo već 9. jula predstaviti Novi val, odnosno Pankrte, Prljavo kazalište, Film, Haustor i druge grupe iz tog muzičkog talasa. Smatramo da jugoslovenska muzika još živi i mora da živi, pa je zato oprema analogna i pesme se puštaju sa vinila, ploča: takve su najiskrenije i najbliže trenutku kad su snimane. Bavimo se i književnošću, pa u pododboru imamo dosta za pisanje talentovanih ličnosti: programe uglavnom baziramo na poeziji, svetskoj ili srpskoj. Nažalost, radi epidemioloških mera i izbegavanja zaraze koronavirusom, imamo problem sa nastupima, ali i u radu sa školskom decom.

Kako surađujete s drugim institucijama srpske zajednice, od Zajedničkog veća opština nadalje?

Odlično, okupimo se i osmislimo program koji traje oko sat i po, a kroz koji prepoznajemo i predstavljamo pojedince važne za našu brojnu zajednicu i položaj koji zauzimamo u ovom malom prostoru na istoku Hrvatske. Dobra je i saradnja sa ostalim Prosvetinim pododborima, sa kojima pokušavamo razmenjivati kvalitetne ideje, programe i ljude kako bi omogućili publici da vidi ono najbolje od nas. Tome svakako pridonose i Dani srpske kulture istočne Hrvatske, Baranje i zapadnog Srema, na kojima svaki naš pododbor i KUD ponešto realizuju. Bude li po planu, sledeći će uskoro, a na njima je vukovarski pododbor nosioc dva programa, likovne kolonije i svečanog zatvaranja.

Koliko na SKD utječe aktualna politička situacija u Vukovaru?

Grad je prestao da nas pomaže još pre par godina, pre svega zahvaljujući odluci sadašnjeg gradonačelnika Ivana Penave i prethodnika mu Željka Sabe da nema finansiranja organizacija koje nemaju sedište u Vukovaru, makar one svoj rad i programe posvećivale gradu. Tako novac dobivamo preko Saveta za nacionalne manjine RH i iz drugih izvora, pa aktivnosti uspevamo predstavljati i ovde i u drugim sredinama. Nadam se da će gradske vlasti ipak uskoro shvatiti koliko je rad našeg pododbora u interesu celog Vukovara.

U kolikoj mjeri radite s djecom?

Deca u našim programima zauzimaju aktivno učešće, u skladu sa svojim interesima i preokupacijama – od folklora i recitovanja do sviranja i pevanja. Želimo da budu prisutna u drugim programima, pa na izložbe dovodimo mališane iz srpskih vrtića ne samo da nešto vide nego i da sami 'stanu' u boju, 'uprljaju' se njome, pa tu ljubav prema slikarstvu i umetnosti ponesu kući. To je pravi način da ih se pokrene da jednog dana budu aktivni članovi Prosvete, oni koji će nas naslediti. Naravno, srednjoškolska omladina i studenti su već zreli i mogu da daju aktivni doprinos, pa su uvek dobrodošli u našem stvaranju i svemu šta radimo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više