Novosti

Kronika

Milan Uzelac: Samo investicije

Razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma s naglaskom na investicije u Lici je prioritet prioriteta. Samo tako možemo zadržati naš narod na ognjištu, kaže kandidat za dožupana Ličko-senjske županije

Large 8

Kakvo je aktualno stanje unutar srpske zajednice Ličko-senjske županije?

Prema popisu stanovništva 2011., na županijskom je području bilo 6.949 Srba, dakle 13,65 posto od ukupnog broja. No bojim se da će novi popis pokazati da nas je danas znatno manja, što uslijed izumiranja a što uslijed iseljavanja. Ustavom zajamčena prava poštuju se ovdje onoliko koliko smo ih sami u stanju konzumirati, odnosno zahtijevati: u Donjem Lapcu, Vrhovinama i Udbini imamo dvojezične ploče na općinskim zgradama, no samo su u prvom mjestu takve na ulazu i izlazu iz mjesta. Posvuda se održava dopunska nastava na srpskom, po modelu C, a u Lici je aktivno i pet naših manjinskih vijeća. Djeluju i dva pododbora Prosvjete. Dosta je ovdje OPG-ova u vlasništvu naših ljudi, koji na natječajima vrlo dobro prolaze. Inače, pripadnici naše zajednice koji se bave poljoprivredom i stočarstvom dobro stoje: povećava se stočni fond, kupuju se novi strojevi, a mnogi su registrirani za ekološku proizvodnju. Osim toga, sve je više zemljišta upisano u registracijski sustav ARKOD, na temelju čega je moguće ostvariti poticaje. Jasno, mnogi se još suočavaju s pandemijskim mjerama koje im i dalje otežavaju plasman proizvoda, uglavnom janjaca i teladi te sira i meda.

Kako ste se pripremili za lokalne izbore i kakav odziv birača očekujete?

Naši su ciljevi na ovim izborima jasni: želimo barem ponoviti, ako ne i poboljšati rezultate postignute prije četiri godine. U Donjem Lapcu i Vrhovinama htjeli bismo nastaviti kontinuitet vezan uz poziciju načelnika i predsjednike općinskih vijeća, a u Udbini i dalje imati predsjednika općinskog vijeća, kako bismo mogli još više razvijati veoma dobru suradnju s aktualnim, a najvjerojatnije i budućim načelnikom te općine. U Korenici nastojimo osvojiti donačelničku poziciju namijenjenu manjinama i dva vijećnička mjesta, a i u Lovincu bismo voljeli imati svog donačelnika, što do sada nismo imali. Premda u ostalim županijskim gradovima i općinama nećemo imati svoje liste, moramo se potruditi da u tim sredinama ostvarimo što bolje izborne rezultate za Županijsku skupštinu i dožupana iz manjinskih redova, odnosno naše zajednice. Konačno, SDSS je jedna ozbiljna stranka s izgrađenom stranačkom infrastrukturom, kojoj su u fokusu ponajprije problemi naše zajednice i njihovo rješavanje. Zato bih pohvalio naše predstavnike po ministarstvima i agencijama te pogotovo naše saborske zastupnike; oni su aktivni u svim područjima, a pritom i uvijek dostupni.

Koji su to prioriteti zajednice na razini općina i gradova, ali i cijele vaše Županije?

Razvoj gospodarstva, poljoprivrede i turizma, s posebnim naglaskom na privlačenje investicija, koje su prioritet svih prioriteta. Samo na taj način možemo zadržati narod na svom ognjištu, ali i pomoći neodlučnima da se odluče vratiti u rodni kraj. Direktna ulaganja u infrastrukturu i gospodarstvo su primarni cilj, njime se rješava i dobar dio demografske problematike. Znači, da u Donji Lapac dovedemo jaku firmu poput pilane, mljekare ili klaonice u kojoj bi bilo zaposleno stotinjak ljudi, da izgradimo cestu preko Kuka do Udbine, pa da Lapčanima treba manje vremena do autoputa, Gospića, mora... Kad bi se napokon osnovao park prirode uz Unu na državnoj razini, a Županija asfaltirala cestu prema Štrbačkom buku i otvorila malogranični prijelaz Doljani – Martinbrod, ondje bi se doista moglo lijepo živjeti, što bi mnogima bio motiv za povratak i ostanak.

Koliko su Ličani i Ličanke, pogotovu unutar srpske zajednice, bili humani i solidarni prema stradalima u drugim dijelovima Hrvatske?

Dali smo svoj obol pomoći Baniji: u sklopu akcije "Banija je naša kuća" prikupljala se pomoć, uplaćivao se novac, a odlazilo se i u radne akcije. Među posljednjima je pomoć Ljubici Zarić iz Vodoteča, kojoj je srušena štala. Dožupan Nikola Lalić više ju je puta obišao, a SNV je financirao i pronašao donatore građevinskog materijala za krov i izgradnju nove štale. Naše je Vijeće ljudima Udbine pružilo važnu pomoć i lani, kad smo dva tjedna bili u strogoj karanteni i kada je, na našu inicijativu, kupljena hrana za 50 najugroženijih osoba.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više