Novosti

Politika

MiG, MiG, nitko nije kriv!

Gotovo devet godina bilo je potrebno da se utvrdi da za pad dvaju MiG-ova 23. rujna 2010. iznad Plaškog – nitko nije kriv. Prošlog tjedna Županijski sud oslobodio je odgovornosti dvojicu pilota, Igora Trošelja i Marijana Kudlika

Q60tt5dco00w73as7ffg8iqjcf4

(foto Patrik Macek/PIXSELL)

Gotovo devet godina bilo je potrebno da se utvrdi da za pad dvaju MiG-ova 23. rujna 2010. iznad Plaškog – nitko nije kriv. Prošlog tjedna Županijski sud oslobodio je odgovornosti dvojicu pilota, Igora Trošelja kao vođu formacije i Marijana Kudlika kao člana tima, čiji su se avioni sudarili u zraku i pali na područje slunjskog vojnog poligona. Prije pada lansirane su rakete, od čijih je krhotina teško ranjena mještanka Marija Klipa, koja je tužila državu za naknadu štete. Pilotima se sudilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti i to za ‘neizravnu namjeru’, za što je zapriječena kazna do 12 godina zatvora. Općinski sud u Karlovcu prije dvije godine oslobodio ih je krivnje, a odluku je potvrdio i Županijski sud. Sudski postupak vodio se tajno zbog, kako je objašnjeno, mogućnosti razotkrivanja vojnih tajni.

Prema riječima odvjetnika Mate Kusture koji zastupa Kudlika, on je i prije pozivao tužitelje da povuku optužnicu. Umjesto toga, oni su se prema okrivljenim pilotima ponašali ‘kao prema najgorim kriminalcima, čak i nakon što su stigli nalazi vještaka’. A vještaci su, baš kao i povjerenstvo koje se bavilo ovim slučajem, utvrdili da piloti nisu krivi, s obzirom na to da zbog manjka iskustva nisu smjeli letjeti u formaciji, da su imali lošu komunikaciju sa zapovjednicima na zemlji i da su meteorološki uvjeti bili nepovoljni. MORH-ovo povjerenstvo zaključilo je da su po liniji zapovijedanja odgovorni general Vlado Bagarić, brigadir Zdenko Sokić i bojnik Adrian Celija, ali cijela priča kasnije je zataškana. Za nesreću, očito, nitko neće odgovarati, kao ni za priličnu materijalnu štetu. Odvjetnik Kustura tvrdi da je ‘odiozno da se ovaj postupak vodio više zato da bi netko izbjegao odgovornost’.

S druge strane, ovakva presuda ostavlja prostor dvojici pilota da nakon devetogodišnjeg čekanja na pravdu tuže poslodavca za duševne boli i naknadu štete jer zbog kaznenog postupka nisu mogli napredovati u karijeri. Trošelj je prebačen u Zadar gdje leti na kanaderu, a Kudlik je u HRZ-u.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više