Novosti

Intervju

Melisa Skender: Sabor na žgance

Koordinatorica GONG-ovog projekta Parlametar: Alat GONG-a za praćenje rada Sabora ima algoritam koji podatke o glasanju zastupnika prikazuje automatski. No trenutno ih preuzima ručno jer programsko sučelje API, koje bi proces učinilo automatskim, nije dostupno javnosti

7u4lih3nb9xcpaueq58odh3ja4r

Melisa Skender (foto Franjo Tot)

Zbog čega nova web-stranica Sabora, prva nakon 15 godina, ne donosi značajniji napredak u otvaranju prema javnosti?

Vlada je u srpnju prošle godine donijela Politiku otvorenih podataka koja navodi i uvođenje programskog sučelja za preuzimanje podataka u stvarnom vremenu, tzv. API (Application programming interface). API postoji, ali nije dostupan javnosti. Kad će biti, u Saboru nisu znali. I dalje nemamo podatke o tome kako su npr. zastupnici pojedinačno glasali o amandmanima ili na sjednicama saborskih radnih tijela. Istina, sada je lakše doći do popisa svih zastupnika u svim sazivima i pregleda sjednica po sazivima. No nakon 15 godina to je stvarno sitan napredak.

Zašto sabor.hr nije ponudio pristup podacima putem API-ja?

Sabor nije u stvarnom vremenu ponudio preuzimanje glasanja zastupnika na plenarnim sjednicama. To znači da će saborski izvjestitelji i dalje čekati objavu rezultata u PDF-u i zatim ih uspoređivati s rasporedom sjedenja u Saboru da bi došli do informacije o tome kako je glasao koji klub zastupnika. Parlametar, alat GONG-a za praćenje rada Sabora, ima algoritam koji taj podatak prikazuje automatski, čim preuzme podatke o glasanju. Trenutno ih preuzima ručno, odnosno netko mora čekati objavu. API bi ovaj proces učinio automatskim. Građani, uz ovakvu Politiku otvorenih podataka, ostaju uskraćeni za razvoj sličnih aplikacija koje bi im omogućile da brže dođu do traženih informacija i lakše provjere podatke.

Je li rad Sabora zbog toga manje transparentan?

Informacije o radu Hrvatskog sabora u velikoj su mjeri javne, osim spomenutih o radu odbora, pojedinačnom glasanju o amandmanima, sjednicama predsjedništva Sabora, da spomenemo neke koji ni dosad nisu bile dostupne online. Podaci koji su dostupni na stranici sabor.hr strukturirani su s ciljem pohranjivanja, a aplikacije poput Parlametra koriste ih za bolje korisničko iskustvo. Najveći promet prethodnih mjeseci generirali su nam ‘preletači’. Za dva klika mogli ste doći do podatka o saborskim aktivnostima zastupnika, koliko je govorio, o čemu, koliko je pitanja postavio i o čemu. Trebalo bi značajno više vremena da se do tih podataka dođe na saborskim stranicama, iako su svi tamo.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više