Novosti

Manjinski zastupnik

K’o Pernar po diviziji

‘Proteklih mjeseci ponovno se nacionalne manjine uzimaju kao sredstvo za diskvalifikaciju i za širenje mržnje. Nečuven je govor Ivana Pernara, da su pripadnici nacionalnih manjina, čiji broj je od 1941. godine u Hrvatskoj smanjen za više od milion, to zaslužili zbog toga što su bili separatisti’, rekao je Milorad Pupovac

Zbog koalicije HDZ-a i HNS-a, kojoj su se pridružili zastupnici manjina, u Saboru su se tokom proteklog petka odvijale burne rasprave. Ivan Pernar prozvao je zastupnike nacionalnih manjina da su stali na stranu Vlade, te je među ostalim komentirao da ‘gdje god su manjine težile separatizmu, bile su izbačene iz zemlje’, nakon čega su zastupnici manjina napustili sabornicu.

Buran komentar Pernar je izazvao od Furija Radina, zastupnika talijanske manjine koji mu je poručio: ‘Nekoliko je razloga zbog čega je ono što ste govorili na razini fašizma. Prvi je taj da ste nasmijali desnicu i ljevicu na račun manjina. Drugi je taj što ste nam oduzeli legitimitet, zato što imamo malo glasova. A malo glasova imamo jer su nas vaši sunarodnjaci izbacili iz naših kuća za vrijeme Drugog svjetskog rata. Manirom standup komičara ironično nam predlažete i zamjerate zato što ne trgujemo, a nekom drugom zamjerate što trguju. Klonite se ironije na račun onih koji su ispaštali i satire na račun onih kojih je malo.’

Zbog Pernarovih izjava Klub SDSS-a zatražio je stanku nakon koje je Milorad Pupovac rekao da ‘otkako postoji Hrvatski sabor kao institut, zastupnici nacionalnih manjina nastoje doprinijeti toleranciji, kulturi i političkoj stabilnosti koja ovoj zemlji nedostaje od 2013. godine’.

- Proteklih mjeseci ponovno se nacionalne manjine uzimaju kao sredstvo za diskvalifikaciju i za širenje mržnje. Nečuveno je to što smo danas čuli, u potpuno nekonzistentnom govoru kolege Pernara, da su pripadnici nacionalnih manjina, čiji broj je od 1941. godine u Hrvatskoj smanjen za više od milion, to zaslužili zbog toga što su bili separatisti. Borba za slobodu i nacionalnu ideju nikome ne daje za pravo da druge narode protjeruje ili istrebljuje, a 20. stoljeće je bilo prepuno takvih iskustava. Svi mi u Hrvatskoj smo to gorko iskusili. Sada smo se našli u situaciji da stvaramo nove odnose i da se suočimo s prošlošću koju nosimo kao golem teret. Pokušavamo napraviti nešto što ovoj zemlji može doprinijeti da u naredne tri godine ima kakvog-takvog izgleda, da se počne baviti onim što su stvarna pitanja građana te da političkim strankama kojima je potrebna politička konsolidacija, pomognemo da se konsolidiraju i da prestanu politička sukobljavanja. I onda, hoćemo li cijelu stvar sada svesti na obračun sa pripadnicima nacionalnih manjina? - rekao je Milorad Pupovac.

Otkud Erveniku milion kuna za PDV na donaciju?

Tokom aktualnog prijepodneva, ministru financija Zdravku Mariću zastupnik SDSS-a Boris Milošević postavio je pitanje oko problema plaćanja PDV-a na donacijska sredstva EU.

- Brojna naselja na području od posebne državne skrbi imaju jako lošu infrastrukturu ili je uopće nemaju. Tamošnje stanovništvo živi bez pristupa vodi i struji uz loše puteve. Država treba naći način da pomogne svakoj jedinici lokalne samouprave koja se nalazi u takvim problemima. No, situacija je takva da kada jedinica lokalne samouprave pronađe donatora izvan EU, koji financira jedan takav komunalni projekt, mora platiti porez na dodanu vrijednost na tu investiciju, pa plaćanje PDV-a ugrožava cijeli projekt. Konkretno, Općina Ervenik pronašla je donatora u SAD-u koji je spreman financirati obnovu vodoopskrbne mreže, ali iznos koji treba platiti za PDV je milion kuna. Smatram da država mora naći načina da takvim projektima i općinama pomogne - rekao je Milošević te uputio pitanje ministru: ‘Na koji način Ministarstvo financija može pomoći općinama u realizaciji takvih projekata, da sama država plati ili da se općine oslobode plaćanja PDV-a?’.

Zdravko Marić mu je odgovorio da PDV-a na uvoz dobara u svrhu donacija nije specifikum Hrvatske, jer je tako usklađeno s direktivom EU-a iz 2006. godine, koja je implementirana i s izmjenama Zakona o PDV-u 1. siječnja 2010. godine. Postojala je i odredba koja je omogućavala oslobođenje PDV-a na donirana sredstva, ako su bila predmetom međunarodnih ugovora koje su obvezivale Hrvatsku, no vrijedila je do sredine 2013. godine.

- Međutim, imamo nekoliko primjera iz bliže prošlosti kojima je Vlada vrlo jasno pokazala na koji način podupire takve vrste donacija. Što se tiče ovog problema lokalne samouprave svakako sugeriram dijalog sa državom. Razumijem da je ovih milijun kuna za navedenu općinu veliki iznos u smislu njihovih fiskalnih kapaciteta, ali mislim da zajednički možemo pronaći adekvatno rješenje te sigurno omogućiti da i takve vrste donacije budu realizirane - rekao je Marić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više