Novosti

Kronika

Majстoрицa зa штрудлe

Штрудлa Дoнкe Двoрнић oдниjeлa je пoбjeду нa тaкмичeњу у спрaвљaњу сaвиjaчe, кoje je пoд нaзивoм "Штрудлиjaдa" oргaнизирaлa удругa Maтицa умирoвљeникa Грaдa Бeли Maнaстир, у oквиру прojeктa "Пoздрaв jeсeни живoтa"

Large 7

Umijeće razvlačenja tijesta – Donka Dvornić

Udruga Matica umirovljenika Grada Beli Manastir, pod vodstvom predsjednice Katice Ničin i u okviru projekta "Pozdrav jeseni života", organizirala je takmičenje u spravljanju savijače, nazvano "Štrudlijada". U takmičenju je učestvovalo osam članica udruge.

Cilj takmičenja bio je vratiti se u doba naših majki i baka i vlastitim umijećem umijesiti gotovo prozirno tijesto te od razvučenih tankih listova i jabuka načiniti ukusan kolač po već pomalo zaboravljenim receptima. Savijača nam je, inače, stigla s turskim osvajanjima, a naziv štrudla pak otkriva povezanost s bečkom kuhinjom i nekadašnjom Austro-Ugarskom Monarhijom, pod čijom je vlašću Baranja nekad bila.

Sve štrudle bile su dobre, ali samo je jedna bila najbolja te je ocijenjena s maksimalnih 30 bodova. To je bila štrudla Donke Dvornić, koja je vještinu naučila još u mladosti. Donka je Makedonka rođena u selu Janče kod Debra, te se prije 40 godina u Ohridu zagledala u jednog Baranjca te se udala za njega i došla živjeti u Beli Manastir.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više