Novosti

Politika

Lapac je bio u plamenu

Država tada nije spriječila pljačku već je pokrivala grabež, rekao je predsjednik SNV-a Boris Milošević na komemoraciji nedužnim, civilnim žrtvama Oluje srpske nacionalnosti u Donjem Lapcu

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća i podršku Inicijative mladih za ljudska prava, komemoracija u spomen na žrtve Oluje održana je pokraj crkve Silaska Svetog Duha na Apostole u Donjem Lapcu. Parastos za nestale i ubijene tokom i nakon Oluje, održao je protonamjesnik Predrag Sušić.

Ispred spomenika civilnim žrtvama stradalima u Donjem Lapcu, okupljenima se obratio načelnik općine Ilija Obradović, koji je pozvao da društvo energiju podjela preusmjeri u energiju progresa i da sagleda kako može pokrenuti povratničke, ruralne sredine.

- Svakim danom nas je ovdje sve manje, naša sela izumiru - rekao je Obradović. Inicijativa mladih za ljudska prava i predstavnici SNV-a dan prije su obišli mjesto stradanja obitelji Čengić u Erveniku te Varivode i Gošić u kojima je nakon Oluje na kućnim pregovima ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti.

Nikola Puharić, programski direktor Incijative mladih za ljudska prava, govorio je u ime svih onih koji su potpisali peticiju za ispriku žrtvama Oluje i njihovima obiteljima. Isprika je pokrenuta prije tri godine i dosad ju je potpisalo 1.200 ljudi.

- Pravdu i pravo zaslužuju žrtve zločina i kršenja ljudskih prava u kontekstu Oluje. Važno je uputiti ispriku žrtvama i obiteljima žrtava. Također, važno je procesuirati zločine, jer samo jedna pravomoćna presuda nije dovoljna. Naslijedili smo društvo podjela, ali cilj nam mora biti izgradnja odgovornog društva - izjavio je Puharić.

Predsjednik SNV-a Boris Milošević ustanovio je da u državnom službenom narativu nema mjesta za srpske žrtve Oluje.

- Ja ne posjedujem istinu o Oluji, ali znam da država tada nije spriječila pljačku već je pokrivala grabež. Nema tadašnjeg načelnika, gradonačelnika ili župana koji nisu potpisali neki papir kojim bi pokrili odnošenje svega što se moglo natovariti i odnijeti - podsjetio je Milošević. Kazao je da se o tome tada uglavnom nije pisalo u medijima, ali se prisjetio pokojnog Feralovog fotografa Hrvoja Polana koji je prvi napravio fotografije pljačke u Kninu nakon Oluje, a zbog kojih je redakciju splitskog tjednika morala čuvati specijalna policija.

Što se samog Donjeg Lapca tiče, Milošević je ponovio da je prema izvještaju HHO-a cijelo mjesto bilo zapaljeno, osim manjeg dijela kuća potrebnih za smještaj vojnika i policajaca, a te su kuće bile obilježene velikim slovima MUP ili HV.

- Poštovanje i empatija prema svim žrtvama su pretpostavke pomirenja. Želimo da rat prestane, vrijeme je da mržnja prestane i da se ne prenosi na nove generacije - poručio je Milošević.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više