Novosti

Kratko & jasno

Lana Bobić: Jasnije o femicidu

Važno je da se femicid prepoznaje unutar Kaznenog zakona, no to neće biti dovoljno. Intimni partnerski femicid je najsprečiviji tip ubojstva, ali ne razgovara se, kamoli išta poduzima, po pitanju prevencije, kaže feministička teologinja i aktivistkinja

Large intrigator  mini

(foto Boris Ščitar/PIXSELL)

Radna skupina za unapređenje zakonodavnog okvira zaštite od nasilja nad ženama usuglasila se oko temeljnog prijedloga nove definicije femicida.

I dalje nemamo definiciju femicida, jer se femicid kao pojam ne spominje. Ono što će Kazneni zakon prepoznavati jest rodno uvjetovano ubojstvo žene, što svakako pozdravljam zbog prepoznavanja rodne uvjetovanosti nasilja i fatalnih ishoda nasilja nad ženama. No što to znači? Kako će to tumačiti oni koji će provoditi zakon bez puno jasnije klasifikacije femicida kakvu je do sada na temeljima Bečke deklaracije najbolje razvio Europski institut za rodnu ravnopravnost? Osim toga, ovakvo rješenje u KZ-u obuhvaća samo femicide koji su posljedica izravnog ubojstva, a ne one kao posljedicu štetnih praksi.

U Kazneni zakon bit će uvrštena definicija iz Istanbulske konvencije: "Rodno utemeljeno nasilje nad ženama označava nasilje usmjereno na ženu zbog toga što je žena ili koje nerazmjerno pogađa žene"?

Mislim da je to najvažnija promjena, da se u našim rodno neutralnim zakonima prepozna rodna uvjetovanost nasilja nad ženama. To je zbilja velika stvar, iako bi mi bilo draže da su preuzeli širu definiciju kojom bi nasilje bilo prepoznato kao posljedica neravnopravnosti i nejednakih odnosa moći te da su definirali i druge važne pojmove za razumijevanje rodno uvjetovanog nasilja nad ženama - rod.

Ministar Marin Piletić najavljuje da će se novim izmjenama sustav bolje nositi s nasiljem i da će Vlada formirati alimentacijski fond kako žrtva ne bi ponovno bila viktimizirana?

Nisam baš sigurna da su promjene koje najavljuju tako velike i ne vidim kako ćemo se bolje nositi s nasiljem u obitelji i nasiljem nad ženama ako su zakoni još uvijek rodno neutralni, ako sustav još uvijek ne prepoznaje prisilnu kontrolu, nasilje smješta u domenu konflikta. Na usvajanje se šalje jako loš nacrt novog obiteljskog zakona, pri čemu se ignoriraju komentari stručnjakinja. Nakon opaski GREVIA-e (grupe stručnjaka Vijeća Europe za djelovanje protiv nasilja nad ženama) moralo se napraviti nešto, ali naprosto neće biti dovoljno. Sva energija usmjerava se na sankcioniranje nasilja, ne i na njegovu prevenciju, pa je fokus Kazneni zakon, a sustav obrazovanja nitko ne spominje iako se u Konvenciji traži da se prevencija radi kroz sustav obrazovanja.

Alimentacijski fond pozdravljam, ali to je vatrogasna mjera koja ne prepoznaje stvarni trošak djeteta. Također, ne rješava problem kriminala, odnosno onih koji ne plaćaju ili plaćaju minimalnu alimentaciju, jer su prijavljeni na minimalac, iako zarađuju puno više, na što ukazuje njihov životni stil koji je priuštiv višoj srednjoj ili visokoj klasi..

Koliko je bitno da se femicid prepoznaje unutar KZ-a?

Važno je da se prepoznaje unutar Kaznenog zakona, no to neće biti dovoljno. Intimni partnerski femicid je najsprečiviji tip ubojstva, ali ne razgovara se, kamoli išta poduzima, po pitanju prevencije. Prevencija se ne ostvaruje prepoznavanjem rodno uvjetovanog ubojstva žene u Kaznenom zakonu, ali pozdravljam i taj korak s obzirom na to da za više od minimuma ne postoji politička volja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više