Novosti

Politika

Dobrodošle zakonske izmjene oko rodnog nasilja

Za HDZ-ovu Vladu zakonske izmjene vezane za femicid predstavljaju korak od mnogo milja, ali očekujemo daljnje izmjene, rečeno je na Privrednikovoj tribina "Hoće li strože kazne za nasilnike smanjiti nasilje?"

Large kos jec non bob

Saša Kosanović, Dragana Jeckov, Dunja Bonacci Skenderović i Lana Bobić (foto Nenad Jovanović)

Strože kazne za femicid su dobrodošle, ali je nužno ojačati i prevenciju, složile su se učesnice tribine "Hoće li strože kazne za nasilnike smanjiti nasilje?" održane 19. septembra u prostorijama Privrednika u Zagrebu.

- Uglavnom smo zadovoljni najavom i sadržajem prijedloga novog zakona. Pitanje nasilja nad ženama i njegovo sankcioniranje, ali i poboljšanja položaja žena, jedno je od onih kojima se intenzivno bavimo. Pripadnice nacionalnih manjina i na ruralnim područjima su u još lošijem položaju zbog patrijarhalnog stava prema ženama koje su vlasnice tek 20 posto OPG-ova. Čak su prije 60-70 godina žene bile ravnopravnije i naše bake su se znale zauzeti za svoja prava, rekla je Dragana Jeckov iz Kluba zastupnika SDSS-a.

- Na kaznu zatvora osuđeno je 73 počinilaca, a 27 posto na kazne dugotrajnog zatvora. Ipak, više od pola njih osuđeno je na manje od minimalne kazne, pa su na slobodi za nekoliko godina jer se kao olakšavajuće okolnosti uzima smanjena ubrojivost, kajanje, dotadašnje nekažnjavanje, sudjelovanje u ratu, kao i odlikovanost, pa i doprinos oštećenica - rekla je Jeckov.

- U proteklih 20 godina ubijeno je 400 žena, od toga lani 13. Intimni femicid je kontinuiran proces i kao takav najlakši za sprečavanje jer postoji mnogo znakova po kojima se prepoznaje. Ako se on ne prepozna, ne može se ni spriječiti. Sama edukacija sudaca nije dovoljna - kazala je feministkinja i stručnjakinja za obiteljsko nasilje Lana Bobić .

Podsjetila je na podatke Državnog zavoda za statistiku da je 37 posto žena žrtva nekog od oblika obiteljskog nasilja. Lani su partneri ubili 13 žena, a nijednog muškarca nije ubila partnerica, rekla je i dodala da broj lažnih prijava iznosi oko dva posto.

Politologinja Dunja Bonacci Skenderović naglasila je da se femicid može spriječiti i da je proces kontinuiran, od prisilne kontrole i ljubomore do gubitka kontrole nad ženom ako ona želi otići. Istaknula je i da je od 32 slučaja femicida samo 10 partnera počinilo samoubojstvo.

Podsjetila je da Istanbulska konvencija uz kažnjavanje, predviđa i zaštitu žrtava, međuresorsku suradnju i prevenciju. Za Vladu HDZ-a ove su zakonske izmjene korak od mnogo milja, ali očekujemo daljnje izmjene, zaključila je.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više