Novosti

Kronika

Kukuruz uništen, voda u cisternama

Velika suša poharala i Križevačko-koprivničku županiju. Poljoprivrednici elektronskom poštom trebaju štetu prijaviti do 3. rujna

Large su%cf%84a nikola  utuk

Dio uroda kukuruza je propao (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Velika suša nije zaobišla ni područje Križevačko-koprivničke županije. Najviše štete prouzročila je na poljoprivrednim kulturama u potkalničkom, križevačkom te podravskom kraju. To je bio povod da Županija nakon procjene stanja, na traženje mnogih općina i gradova proglasi prirodnu nepogodu. Među gradovima koji su tražili proglašenje prirodne nepogode su i Križevci na čijem prostoru živi i pripadnici srpske zajednice s velikim brojem poljoprivrednika. Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn (Nezavisni), pozvao je sve poljoprivrednike da nadležnoj službi prijavljuju štetu do 03. rujna putem elektroničke pošte.

Suša je velike brige zadala i potkalničkoj vodoopskrbi. U Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca došlo je do isušivanja izvora te smanjenja količine vode dostupne u lokalnoj vodovodnoj mreži. Zbog takve situacije mjesni odbor uveo je mjere redukcije, a jedino rješenje preostalo je kroz dovoz vode vatrogasnim cisternama. Vatrogasci na traženje mještana dovoze vodu dva puta tjedno, a osim u bazene vodovoda, voda se doprema u kućne bunare.

- Situacija koju je stvorila jaka suša ove godine nije nimalo laka. Najgore je s kukuruzom koji je stradao. Previše je polja gdje je kukuruz prisilno dozrio i gotovo se osušio. Kiša tjednima nije padala, a kad bi se spustila to bi kratko trajalo i bilo bi nedovoljno. Uza sve to je utjecalo na gubitak vode u vodovodnoj mreži te isušivanje potoka i velikog broja izvora. Sva sreća da vatrogasci iz Križevaca dovoze vodu sa svojim cisternama. Nadamo se da će se stanje uskoro popraviti - rekao je Stojan Vitanović, poljoprivrednik iz Vojakovačkog Osijeka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više