Novosti

Kronika

Kрснa слaвa ВСНM-a Kрижeвaцa: Рajнoвa врaтa – oтвoрeнa

Moja врaтa су вaм увиjeк oтвoрeнa, рeкao je Maриo Рajн, грaдoнaчeлник грaдa Kрижeвaцa

87affh7nkn80mapekps8rx415pw

Vijeće srpske nacionalne manjine grada Križevaca u subotu 12. maja tradicionalno je proslavilo krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog.

Proslava je započela svetom liturgijom u križevačkoj crkvi sv. Save te se nastavila svečanom sjednicom u hotelu Kalnik. Osim članova križevačkog vijeća, sjednici su prisustvovali predstavnici vijeća susjednih gradova i opština te gosti. Predsjednik VSNM-a Križevaca Jovo Gojković se osvrnuo na rad vijeća u prošlom razdoblju.

– Vijeće u zavisnosti od financijskih mogućnosti ima niz aktivnosti. U planu nam je osnivanje srpske biblioteke koja je u Križevcima osnovana krajem 19. vijeka te je djelovala do Prvog svjetskoga rata. Iznimno dobru saradnju, što moram posebno naglasiti, imamo sa svim gradskim strukturama, posebno s novim gradonačelnikom Križevaca Mariom Rajnom. Raduju nas infrastrukturni projekti grada, ponajviše asfaltiranje ceste kroz mjesta u kojima žive pripadnici srpske zajednice. Hrvatsko-srpski odnosi u križevačkoj opštini su dobri, nadam se da će tako ostati i u budućnosti. Žao mi je samo što su i ovaj puta na svečanosti izostali predstavnici SNV-a – rekao je Gojković.

– Posebno mi je zadovoljstvo što mogu osobno prisustvovati ovoj proslavi, a ne da moram delegirati najbliže suradnike. Suradnja sa VSNM-om grada Križevaca, u ovih godinu dana pokazala se dobrom i kvalitetnom, naravno da prostora za napredak uvijek ima. Raduje me to što su se neki problemi koji su se desetljećima gomilali, napokon počeli rješavati. Odlika je svakog modernog društva da integrira manjine u redovan život, gospodarski, socijalni, ali i da uvažava sve one različitosti koje one vrednuju. Čestitam vam vaš dan krsne slave i moja vrata su vam uvijek otvorena – rekao je Mario Rajn, gradonačelnik grada Križevaca.

Prigodne govore održali su i predsjednik VSNM-a Koprivničko-križevačke županije Branko Dulikravić, predsjednik VSNM-a grada Velike Gorice Dragoljub Geratović te Rudolf Kahlina, predstavnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Križevaca. Svečanosti su nazočili i predstavnici VSNM-a Koprivnice, Sokolovca i Rasinje te jerej Đorđe Filipović. Proslava je završila veselim druženjem i prigodnim domjenkom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više