Novosti

Kronika

Mladi Vrginmošćani i Irci zajednički "krikom" protiv nasilja

Mladi Vrginmosta i irski volonteri zajednički su na Međunarodni dan sjećanja na žrtve nasilja stradale zbog vjeroispovijesti i drugih uvjerenja oslikali murala po uzoru na poznati Bućanov "Krik"

Large detalji  1

Ispred novooslikanog murala

U Vrginmostu je na osebujan način obilježen 22. kolovoz, Međunarodni dan sjećanja na žrtve nasilja stradalih zbog vjeroispovijesti i drugih uvjerenja, čime se - zahvaljujući tamošnjem Centru za razvoj zajednice Suncokret - i Hrvatska priključila nizu zemalja. Naime, mladi tog grada uz dvadeset i dvoje irskih volontera, zajednički su na zidu gradske tržnice naslikali mural po uzoru na poznati "Krik" Borisa Bućana, odnosno njegovo viđenje klasične slike Edvarda Muncha

               - Temu za mural odabrali smo s obzirom na okolnosti koje su u posljednje vrijeme zadesile Baniju i Kordun, od rata i egzodusa stanovništva preko pandemije do potresa. Ugostili smo mladiće i djevojke iz Irske te zajedno s njima oslikali zid tržnice, da taj mural dugo vremena podsjeća na nevolje kojima  će, uvjerena sam, jednom doći kraju - rekla nam je Suncokretova volonterka Maja Turniški. Dolazak mladih Iraca organizirala je regionalna zagrebačka zaklada čija je temeljna zadaća razvoj lokalnih zajednica na područjima posebne državne skrbi.

- Zaklada je osnovana prije 16 godina, a od prvog dana djeluje u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji. Cilj nam je revitalizirati krajeve koje je rat 1990-ih vratio desetljeća unatrag, znatno usporivši njihov razvoj u svakom smislu - objašnjava upravitelj Zamaha Drago Vručinić. Zaklada je posebno orijentirana na male zajednice, uglavnom one u zanemarenim i opustošenim dijelovima Banije i Korduna, pa je tako u suradnji sa Suncokretom i Općinom Gvozd u posljednjih petnaestak godina pokrenula nekoliko važnih projekata.

Alana Cahoon

- Ovog nam je ljeta u višednevni posjet stigla skupina mladih Iraca i Irkinja i to zahvaljujući tome što je u Sjevernoj Irskoj vrlo popularan program nazvan "Zajedno gradimo zajednicu" koji okuplja gotovo 25 tisuća volontera;  svatko od njih svojevrsni je ambasador koji promiče nenasilje, aktivnosti i komunikaciju među mladima svijeta. Posebno ih zanima način na koji mi rješavamo probleme i otklanjamo posljedice rata, pogotovu u ruralnim sredinama Hrvatske, pa je to razlog njihova dolaska u Vrginmost – kaže Vručinić.

Alana Cahoon već je drugi put u Hrvatskoj: posjetila nas je lani u sklopu programa "Zajedno gradimo zajednicu", a sada je izbor pao na Vrginmost.

- Programu koji je vrlo popularan među mladim Ircima pridružila sam se vrlo rano, s tek desetak godina. S vremenom sam se razvijala i napredovala te stekla titulu "ambasadorice" koja promovira napredne ciljeve, pronalazi novac za naše aktivnosti te određuje programsku i idejnu strategiju – rekla nam je ta irska volonterka. Njezin sunarodnjak Tom Huth prvi je put ovdje.

Tom Huth

- Očekivao sam da će u mediteranskoj zemlji poput Hrvatske biti toplo ili vruće, no stigli smo u kratkom razdoblju ljetne hladnoće, pa se osjećam kao u Irskoj. Iznenadila su me sva ta pusta sela i neobrađena zemlja oko njih; to je doista mrtvi kapital, a ekonomska vremena su tako teška. Jasno mi je da je ovdje bio rat, no od njega je prošlo gotovo 30 godina, a polja stoje zapuštena. Zadivljen sam aktivnostima vrginmoškog Suncokreta, organizacije slične našoj, i ovdje sam stekao nove prijatelje. Iščekujem i odlazak u Jasenovac, o kojem smo nešto šturo učili u školi, a sada ću imati priliku doznati više o tom velikom stratištu nevinih ljudi – kaže mladi Irac.

Tomova se želja ispunila već dan nakon što je s ostalom mladošću oslikavao zid vrginmoške gradske tržnice: irski su volonteri podno jasenovačkog spomenika žrtvama ustaškog režima položili cvijeće i na licu mjesta upoznavali činjenice nužne da se zločini radi drugačije vjeroispovijesti i drugačijih uvjerenja počinjeni u srcu porobljene Europe nikada ne zaborave i ne ponove.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više