Novosti

Politika

Raspisani natječaji za infrastrukturne i razvojne projekte

Tri ministarstva financirat će projekte na područjima lokalnih samouprava koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i koje imaju više od pet posta pripadnika nacionalnih manjina u stanovništvu

K66am28gdf14k73jfpq7p7wudaw

Boris Milošević i Milan Tankosić

U Zagrebu je 16. avgusta održan sastanak srpskih predstavnika u izvršnoj vlasti općina, gradova i županija. Tema sastanka, koji je organizirao Klub zastupnika SDSS-a, bila je vladina odluka o provođenju Programa za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina.

- Na osnovu te odluke Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta 14. avgusta objavili su javne pozive - rekao je saborski zastupnik Boris Milošević, ističući da je rok za prijavljivanje projekata za Ministarstvo regionalnoga razvoja 7. septembra, dok je rok za ostala dva ministarstva 24. septembra.

Navedena ministarstva financirat će tokom ove godine projekte lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima jedinica lokalne samouprave koje ulaze u prve četiri skupine prema vrijednosti indeksa razvijenosti i s udjelom većim od pet posto pripadnika nacionalnih manjina u njihovom stanovništvu. Referenca za određivanje postotaka manjina je popis stanovništva iz 2011. godine.

Po riječima Milana Tankosića iz Centra za razvoj Srpskog narodnog vijeća, jedinice lokalne samouprave, OPG-ovi i mali poljoprivrednici, kao i obrtnici i mali poduzetnici moraju biti brzi kako bi pravovremeno mogli prijaviti projekte.

Milošević je izrazio zadovoljstvo sastankom, ističući da je više općina već pripremilo svoje projekte, ali da treba pospješiti javljanje poljoprivrednika, obrtnika i malih poduzetnika. Podsjetimo, programi Ministarstva poljoprivrede, za koje je osigurano 7,5 miliona kuna, namijenjeni su OPG-ovima, poljoprivrednim zadrugama i dijelu malih poljoprivrednika, dok će Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta sa 7,5 miliona kuna financirati obrtnike i male poduzetnike. Za projekte koje financira Ministarstvo regionalnog razvoja određeno je 15 miliona kuna. Ukupno je za programe ova tri ministarstva osigurano 30 miliona kuna.

Sredstva će se raspodijeliti jedinicama lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti i to 40 posto sredstava jedinicama koje su svrstane u prvu skupinu, odnosno spadaju u najnerazvijenije sredine. Jedinicama iz druge skupine namijenjeno je 30 posto, onima iz treće 20 posto, dok je jedinicama iz četvrte skupine namijenjeno deset posto sredstava.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više