Novosti

Politika

Korupcijski krš

Ako zelena ljevica uđe u Sabor, tražit će reformu cijelog sustava izrada studija utjecaja na okoliš, jer je očito da ne funkcionira i služi samo kao forma, rekao je Tomašević, predstavnik koalicija zelene ljevice o najnovijoj aferi s vjetroelektranom Krš-Pađene

Txrt4o76j894ah3qjb0rf2so8ms

Predstavnici zelene ljevice ispred HDZ-a (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Korupcijska afera oko izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene pokazuje da HDZ zelenu ekonomiju vidi kao onu u kojoj njihova klika profitira od prirodnih resursa, a zaštitu okoliša koristi kao reket i iznudu, izjavili su predstavnici lijevo-zelene koalicije na današnjoj konferenciji za medije upriličenoj ispred partijske centrale HDZ-a u Zagrebu.

Tomislav Tomašević, koji će na skorim izborima nositi koalicijsku listu u I izbornoj jedinici, pozvao je nadležne institucije da istraže povezanost ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s projektom Krš-Pađene zbog poništavanja rješenja u kojem se za projekt vjetroelektrane nalagala izrada glavne ocjene utjecaja na ekološku mrežu. Ćorić je to rješenje poništio 2017. godine, 50 dana nakon stupanja na dužnost, a zanimljivo je da ga je donio njegov prethodnik na toj funkciji Slaven Dobrović tek četiri mjeseca ranije.

Referirajući se na jučerašnju izjavu ministra Ćorića po kojoj su ispravnost rješenja Ministarstva iz 2017. potvrdili Upravni i Vrhovni sud, Tomašević je to nazvao neuvjerljivim.

- Obrazloženje ministra da je to palo na Upravnom sudu, i da se potvrdilo njegovo rješenje je vrlo neuvjerljivo. Ovim putem pozivam sve nadležne institucije da istraže povezanost ministra Ćorića s ovim projektom, jer je vrlo sumnjivo da je jedna od prvih stvari koje je napravio kao ministar, bilo poništavanje Dobrovićevog rješenja. Europska komisija u svibnju ove godine upozorila je Hrvatsku da krši Direktivu o staništima Europske unije, što je eksplicitno vezano za projekte vjetroelektrana u obalnom pojasu. Ako zelena ljevica uđe u Sabor, tražit će reformu cijelog sustava izrade procjena na okoliš, jer ne funkcionira i služi samo kao forma, podvukao je Tomašević.

Danijela Dolenec iz stranke Možemo! kazala je da koalicija u kojoj su Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad na parlamentarne izbore izlazi s jasnim programom zeleno-lijeve vizije budućnosti Hrvatske.

- HDZ ne razumije razmjere problema klimatskih promjena. Dok planeta gori, u HDZ-u gledaju što se još može progurati. Hrvatska je jedna od tri europske zemlje koja trpi razmjerno najveće štete, jer se oslanja na gospodarske sektore s najvećim utjecajem na klimu, poput turizma i poljoprivrede. Potrebno je da čitava gospodarska strategija u sebi ima zelene ciljeve. To je ono što nudimo u svom programu zelene industrijalizacije, gdje u prvi plan stavljamo dobrobit stanovništva, oslanjanje na lokalne resurse i jačanje lokalnih kapaciteta - rekla je Dolenec.

Po riječima predsjednika stranke OraH Zorislava Antuna Petrovića, korupcijski skandal oko vjektroelektrane Krš-Pađene pokazao je koliko je kompletan sistem u Hrvatskoj neotporan na korupciju, kao i da je u ovom procesu, duboko kompromitirana i Hrvatska energetska regulatorna agencija, tražeći zbog toga ostavka Upravnog vijeća, na čelu s predsjednikom koji je očigledno pogodovao investitorima projekta Krš-Pađene.

- To bi bio prihvatljiv minimum da se sačuva vjerodostojnost te agencije i spriječi daljnji pad povjerenja u institucije -rekao je Petrović, ističući da je do sada bilo mnogo sličnih afera i da Zelena ljevica zna kako smanjiti rizik od korupcije u energetskom sektoru.

Na početku presice Tomašević je, s obzirom na nedavno objavljivanje komunikacije novinara Hrvoja Krešića zamolio prisutne novinare da sa sadržajem presice upoznaju ministra Ćorića i premijera Plenkovića, a cijelu presicu budno su, istina s pristojne udaljenosti, pratili HDZ-ovi aktivisti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više