Novosti

Društvo

Koрдун дoбрo прoшao

Toкoм прoшлoтjeднe пoплaвe ниje билo вeћих штeтa нa пoдручjу Koрдунa oсим нeкoликo пojeдинaчних случajeвa. Нajгoрe je и oвoг путa прoшao Kaрлoвaц гдje су њeгoвe чeтири риjeкe пoтoпилe двjeстoтињaк кућa и гoспoдaрских oбjeкaтa

Large .informator kordun   %c4%87irilica

U Karlovcu je poplavljeno oko 200 stambenih objekata (foto Luka Stanzl/PIXSELL)

Na području Korduna, tokom zadnje poplave nije bilo većih šteta, osim u nekoliko pojedinačnih slučajeva. To bi u najkraćem bio rezime prošlotjednih poplava. Najgore je i ovog puta prošao Karlovac gdje su njegove četiri rijeke, a najviše Kupa i Korana, potopile oko 200 kuća, gospodarskih i drugih objekata.

U naseljima Janja Gora i Jezero u općini Plaški, jezero Sinac te rječice Vrnjika i Dretulja poplavile su desetak kuća, a u oko 60 kuća su bili poplavljeni podrumi. Prema riječima načelnika općine Pere Damjanovića šteta ima, ali nisu velike. U Veljunu je Korana poplavila je kuće uz vodotok.

- Poplavljena je bila makadamska cesta za Poloj, a novi armirano-betonski most u Veljunu je cijelo vrijeme bio u funkciji i njegova se gradnja pokazala opravdanom - izjavila je Goranka Mandić, predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Slunja. Kako je rekao, bivši načelnik Općine Gvozd Branko Jovičić, u tom mjestu nije bilo problema s poplavom.

Potok Trepča koji teče kroz samo mjesto, Hrvatske vode su prije više od deset godina očistile i regulirale korito u dužini od oko dva kilometra pa je zadnja poplava je zabilježena prije desetljeća. U općini Krnjak nije bilo većih problema sa visokim vodama kao u nekoliko prethodnih godina. No Radonja se jest izlila u Donjem Budačkom i poplavila par kuća, a prijetila je nekolicini drugih, isto kao i Budačka Rijeka u naselju Krnjački Grabovac. Ti vodotoci su očišćeni od otpada i raslinja, regulirana su korita i uklonjeni su drveće i šikara uz obale pa su ti radovi Hrvatskih voda pokazali opravdanost.

Slično je bilo u Vojniću gdje su Hrvatske vode u naseljima Knežević Kosa, Živković Kosa, Loskunja i Donji Vojnić također uredile tok Radonje pa općinsko središte i cesta od Tušilovića do Vojnića nisu bili poplavljeni, a to dokazuje opravdanost takvih radova istaknuli su bivši načelnik Branko Eremić i, predsjednik općinskog VSNM-a Bojan Dobrosavljević. Prema riječima komunalnog redara i općinskog vijećnika iz redova SDSS-a Đure Šaule, jedino je bilo problematično u naselju Klokoč gdje je rijeka Glina opasno prijetila jednoj kući, ali su vatrogasci pravovremeno zaštitili objekte.

Naši sagovornici su istakli da je dobro da su Hrvatske vode uradile određeni posao i očistile vodotokove, ali to nije učinjeno u cijelosti već na najkritičnijim mjestima. Trebalo bi tako učiniti na svim rijekama i potocima jer sada se pokazalo da to ima smisla, a stanovnici Hrvatskim vodama plaćaju znatne naknade.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više