Novosti

Društvo

Koordinacija zabranitelja

Petrinjski veterani prosvjeduju protiv festivala ojkanja, tvrdeći da taj specifični način pjevanja predstavlja ‘nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine’

Noitq7qcafp8xn9qz86qgh8ok59

Veterani su 2015. omeli nastup SKD-a iz Novog Grada  (foto Damir Brkić)

Nakon što je zbog pritiska neimenovanih branitelja otkazan nastup beogradskog pjevača Momčila Bajagića Bajage na Danima piva u Karlovcu, isto se želi napraviti i u Petrinji gdje bi se 25. kolovoza trebao održati Treći festival ojkača u organizaciji petrinjskog pododbora Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’.

Protiv održavanja festivala pobunila se Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje čiji članovi tvrde da Petrinja nema nikakve veze s ojkanjem. Također ih smeta datum, spomenuti 25. kolovoza, s obzirom da će Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, kako je najavio njihov dopredsjednik Damir Božićević, isti taj dan, u središtu grada otkriti spomen-ploču kao znak sjećanja na dolazak Franje Tuđmana 1991. godine u Petrinju. ‘Obilježavajući prijepodne taj svijetli dan iz povijesti Petrinje ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali’, objasnio je Božičević što ih u stvari muči.

Od preostalih govornika mogla se čuti slična argumentacija u ovom nastavku rata glazbeno-muzičkim sredstvima. Đurđa Bobinac, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja, govorila je o stradanjima Petrinje u Domovinskom ratu, a Vera Jurčević, predsjednica Kluba žena u Udruzi veterana i dragovoljaca Domovinskog rata, optužila je predsjednicu petrinjskog pododbora SKD Prosvjeta Maru Vilus za izazivanje i provociranje, a na kraju je – prenose lokalni mediji – kazala kako ‘u Petrinji ojkanje nije tradicija i festivala neće biti dok je nas živih’. A ako ga već i treba biti, zaključak je predsjednika Koordinacije Darka Dumbovića, održat će se u Jabukovcu ili Blinji, ali u Petrinji neće, jer ako se tamo organizira ‘Koordinacija će poduzeti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotivi.’ Isti ti branitelji ponudili su se da osiguraju njegovo održavanje na alternativnim lokacijama, jer da time žele demantirati tezu o ugroženosti pripadnika srpske nacionalne manjine ‘od nekih imaginarnih ustaša ili neprijatelja’.

‘Pokazalo se da je svih ovih godina područje Petrinje proglašeno jednim od najsigurnijih u Hrvatskoj, jer nije zabilježen nijedan međunacionalni incident, niti jedan verbalni sukob, a kamoli fizički. Temeljem toga smo poručili: ako mislite da niste sigurni, kako su pisali na svojim bezbrojnim portalima izvan Petrinje, mi ćemo doći sa 100, 150 branitelja, koliko treba ratnih veterana i čuvat ćemo ih. Ponavljam, Republika Hrvatska je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati’, zaključio je Darko Dumbović.

S druge strane, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da je održavanje festivala baš u Petrinji odobrilo Ministarstvo kulture i da se njega ništa ne pita. ‘Da me se pita, dobro bih prespavao’, rekao je za Novu TV. Predviđeno je da na festivalu nastupi trinaest društava iz Hrvatske, BiH i Srbije, ali se, kako je kazala, Mara Vilus iz Prosvjete boji da bi među izvođačima moglo onih koji se ne bi željeli izlagati mogućim problemima.

A problema je bilo 2015. godine kada je održan prvi festival. Branitelji su tada negodovali zbog nastupa ‘četnika preobučenih u narodne nošnje’, kako su kazali u Hrvatskoj stranci prava, pozivajući nezadovoljne da im se pridruže i spriječe njegovo održavanje. ‘Ojkače su na Banovini simbol zla i uništenja, a građani Petrinje ga danas sami plaćaju. To je festival nemoći i nepravde. Očito netko iz vladajuće garniture nema razumijevanja. Oprostiti da, ali zaboraviti nikada’, kazali su i ono što su namjeravali napraviti i napravili. Kad su članovi SKD Una iz Novog Grada izašli na pozornicu Hrvatskog doma, branitelji su počeli pjevati budnice čime su odgodili njegovo održavanje. ‘Dobio sam puno poziva od hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata sa zamolbom da se na nekakav način reagira i da do znanja da ovako nešto nije poželjno u Petrinji. To je festival ojkače koja je tradicionalna pjesma, no ovo se moglo održati u nekom domu u Jabukovcu ili u nekom drugom mjestu, ali ne u Petrinji i ne u Hrvatskom domu’, rekao je tada Dumbović koji stav očito nije promijenio.

Priopćenjem se jučer oglasilo Srpsko kulturno društvo ‘Prosvjeta’, podsjećajući da je Festival ojkače ‘manifestacija koja baštini tradiciju i običaje ne samo srpske zajednice s prostora centralnih dijelova Hrvatske, već i drugih naroda koji zajedno sa srpskim vjekovima žive na istim prostorima i čija se kultura i tradicija međusobno prožimaju’. ‘Smatramo da način narodnog pjevanja poznat u narodu kao ‘ojkanje’ ni u kojem kontekstu nije i ne može biti razlog za podizanje tenzija i narušavanje suživota na području grada Petrinje, samim tim što je festival uvršten u godišnji program rada Petrinjskog pododbora SKD ‘Prosvjeta’ za 2018. godinu i kao takav je sufinanciran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske’, poručuju iz srpskog kulturnog društva i pozivaju sve građane Petrinje na smirivanje tenzija i tolerantnost, a državne institucije na osiguravanje uvjeta za nesmetani rad petrinjskog pododbora.

UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. ojkanje je kao specifičnu vrstu pjevanja uvrstio na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine. Posebno se njeguje na područja Dalmacije, Like i Korduna. Izvođači pjevaju koristeći različite tehnike potresanja glasa posebnim načinom pjevanja ‘iz grla’. Svaka pjesma traje koliko i dah glavnog pjevača.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više