Novosti

Društvo

Odlikovani silovatelji

Željku Prigorcu, dokazanom silovatelju, sud je smanjio zatvorsku kaznu zbog braniteljskog statusa i odlikovanja iz posljednjeg rata. Zašto bi braniteljski staž trebao predstavljati otežavajuću umjesto olakotne okolnosti za Novosti tumače istaknute političarke i političari, pravni stručnjaci i sami ratni veterani

Large instagram ilustracija dru%c5%beak

Ilustracija: Ivica Družak/FINALIZACIJA

Nova u nizu sramotnih odluka hrvatskih sudova iznjedrila je pitanje da li bi status hrvatskog branitelja u težim kaznenim djelima trebao biti olakotna ili otegotna okolnost. Visoki kazneni sud, osnovan 2020. kako bi ujednačio hrvatsku sudsku praksu, donio je odluku kojom se bivšem HDZ-ovom načelniku Lasinje Željku Prigorcu kazna za dokazano silovanje mještanke smanjuje s dvije godine, koliko je dosudio Županijski sud u Karlovcu, na godinu i pol zatvora. Razlog za "pomilovanje" osuđenog silovatelja je – braniteljski status, odnosno odlikovanje iz posljednjeg rata, uzeto kao olakotna okolnost. Kako Kazneni zakon ne poznaje ni olakotne ni otegotne okolnosti, njihovo definiranje i interpretiranje u svakom pojedinačnom slučaju je praktički individualizirano i prepušteno sudbenom vijeću. S obzirom na to da bi se Prigorac mogao naći na slobodi nakon samo dvije trećine odslužene kazne, odnosno nakon godinu dana provedenih u zatvoru, postavlja se i pitanje apsurdnosti cijelog sudskog postupka i institucionalnog mučenja žrtve silovanja. No nije ova odluka Visokog kaznenog suda o korištenju braniteljskog statusa kao olakotne okolnosti usamljena u hrvatskoj sudskoj praksi. Braniteljski staž, po podacima Ministarstva pravosuđa, jedna je od četiri najčešće olakotne okolnosti za kojima se u hrvatskim sudnicama poseže. Status branitelja tako donosi olakotnu okolnost u slučajevima silovanja, ubojstava, koruptivnih i kriminalnih djela, kao i u suđenjima za ratne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima.

Suci koji su donijeli takvu odluku kompromitirali su nas branitelje i osramotili pravosuđe. Siguran sam da većina branitelja razmišlja kao mi u našoj udruzi, govori Ranko Britvić

Otkada status branitelja amnestira osobu od počinjenja teških kaznenih djela, pitaju se u udrugama B.a.B.e. i Ženska soba, odakle stižu i upozorenja kako su stavovi hrvatskih sutkinja i sudaca nespojivi s liberalnim demokracijama i 21. stoljećem. "Gledajući iz perspektive poruke društvu, na temelju tog statusa osoba bi trebala biti i teže kažnjenja za počinjenje takvih delikata jer sramoti sve druge sudionike Domovinskog rata", zaključuju u udrugama.

Na odluku Visokog kaznenog suda na ublažavanje kazne za osuđenog silovatelja i bivšeg HDZ-ovog načelnika Lasinje Prigorca reagirala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je poručila da tretman prema počiniteljima zločina koji su predstavnici države, poput pripadnika vojske ili policije, mora biti stroži, a ne blaži jer bi time, kako kaže, država poslala najjasniju poruku cjelokupnom društvu o potpunoj neprihvatljivosti te vrste nasilja.

Da li je braniteljski status ponos, čast ili kec iz rukava bahatim i agresivnim pojedincima koji mogu pod krinkom ratnih zasluga stečenih prije 30 godina danas biti "pomilovani" osuđenici za teška kaznena djela pokušao je pred probuđenim reakcijama javnosti odgovoriti i sam ministar pravosuđa Ivan Malenica. "Vjerujem da ni branitelji ne vide smisao u tome da se koriste olakotne okolnosti kod teških kaznenih djela, kao što su silovanje, zlostavljanje ili uznemiravanje. Također, Vrhovni sud može kroz opću sjednicu donijeti određene zaključke u konkretnom slučaju ili nekom drugom. Vrhovni sud mogao bi dati svoje mišljenje može li se olakotna okolnost koristiti kod ovako teških slučajeva", rekao je Malenica i prebacio lopticu olakotnih okolnosti staru 30 godina na predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića.

Ranko Britvić (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Ranko Britvić (Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

U povodu odluke o smanjenju kazne osuđenom Prigorcu zbog toga što je odlikovani branitelj iz posljednjeg rata iz braniteljske populacije reagirala je jedino Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA), poručivši da je, osim ministra Malenice, trebao reagirati i ministar branitelja Tomo Medved.

- Koliko znam mi smo zasad jedina udruga koja je reagirala na ovaj slučaj. Kao braniteljska udruga smatramo da je trebalo reagirati i Ministarstvo branitelja koje se inače u štošta miješa, propovijeda etiku i moral, pozitivno ocjenjuje neke društvene anomalije, a sad kad je trebalo reagirati, ne reagira. Hrvatski branitelji borili su se za slobodu, za jedan miran i siguran život, pogotovo zato što smo dio Europe i civiliziranog svijeta. Udruge veterana Domovinskog rata kroz institucije ili individualno moraju reagirati na ovu presudu - smatra Ranko Britvić, predsjednik VeDRE, poručujući da svaka poveznica osuđenog silovatelja s braniteljskim statusom zaista ružno zvuči.

- Suci koji su donijeli takvu odluku kompromitirali su nas branitelje i osramotili pravosuđe. Siguran sam da većina branitelja razmišlja kao mi u našoj udruzi. Učestvovanje u Domovinskom ratu ne može biti olakotna okolnost za bilo kakvo djelo protiv tijela, protiv slobode i svega onog za što smo se borili, ako smo bili branitelji, osloboditelji i borci protiv nasilja, tlačenja ljudi, maltretiranja. Pripadnici vojske i policije trebali bi štiti sigurnost građana, njihov život, tijelo, imovinu i duševni mir. Silovanje žene je jedno od najgorih zločina za čiju presudu ne bi smjelo biti mjesta za nijednu olakotnu okolnost. Ne sjećam se da je u povijesti kriminalistike u bivšoj državi netko nekom progledao kroz prste kod takvog zločina jer je počinitelj tog zlodjela bio u NOB-u - kaže Britvić.

Krešo Beljak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Krešo Beljak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Saborski zastupnik i hrvatski branitelj Krešo Beljak (HSS) ističe činjenicu da je braniteljski status među najčešćim olakotnim okolnostima kod smanjivanja kazni.

- Kod krvnih delikata, a silovanje to svakako jeste, ne može jednostavno biti nijedne olakšavajuće okolnosti, a kamoli da to bude učešće u ratu. Stvorena je povlaštena kasta i to je sramota za hrvatsku državu, a zatim i za sve branitelje. Nema spasa dok god HDZ drži braniteljske udruge pod kontrolom i dok kadrovira po hrvatskim sudovima. Silovanje je silovanje, tko god ga počinio. Očito je riječ o sucu koji je veliki "domoljub". Mladim generacijama će se ovako stvorene društvene norme sve više i više gaditi, i rat, i branitelji. Sad zamislite djevojku od 20 godina, kad čuje da je netko branitelj, bježat će od njega jer zna da taj može bilo što raditi i da će za to neće biti sankcioniran. Zar su se hrvatski branitelji borili da bi mogli silovati okolo?! - kaže Beljak, dodajući da uvažavanje braniteljskog staža ovisi i od stranačke iskaznice.  

- Kod sitnih kaznenih djela, kao primjerice onog što meni stalno guraju pod nos, iako su prošli svi zakonski rokovi, moj braniteljski status devedesetih godina nije bio nikakva olakšavajuća okolnost, nego suprotno. Znači, od tada smo nazadovali. Ta moja mrlja nije vrijedna spomena kad se uspoređuje sa slučajevima silovanja i krađa miliona, ali braniteljski status mi nije bio olakotna okolnost. Kažnjen sam najvećom mogućom kaznom, iako bi to danas bio samo prekršaj. Ili je hrvatski branitelj povlašten samo ako je član HDZ-a. Je li zaista branitelj jednako član HDZ-a? Područje braniteljskih prava i statusa je od početka pogrešno regulirano i zato neprestano raste broj braniteljskih mirovina - navodi Beljak.

Sabina Glasovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Sabina Glasovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Da se u Hrvatskoj već dugo šalje poruka toleriranja i razumijevanja nasilnika, tvrdi saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.

- Nije to prva ovako skandalozna presuda. Bojim se da nije ni zadnja. Žrtve nasilja se dodatno viktimizira smijući im se u lice ovakvim presudama, odvraća ih se od prijavljivanja i ubija nadu i vjeru u vladavinu prava i pravnu državu koja će štititi oštećene i najslabije u ovome društvu. Izricanjem zakonom propisanih minimuma pri kažnjavanju nasilnika, dodatnim smanjivanjem izrečenih, ionako niskih kazni na višim sudskim instancama, davanjem 50 posto popusta na nasilje ako kaznu platite odmah, zamjenjivanjem kazne radom za opće dobro za koji ste na kraju i plaćeni, uzimanjem alkoholizma, braniteljskog statusa, odlikovanja kao olakotnih okolnosti za nasilnike, činjenicom da brojni prokazani i dokazani nasilnici i dalje figuriraju kao osobe od društvenog ugleda, neuspostavljanjem funkcionalnog sustava prevencije i borbe protiv nasilja, šalje se nedvosmislena poruka da država ne da nema nultu toleranciju i društveni prezir prema nasilju, nego u načelu prezire žrtve, prezire žene - kaže Glasovac i napominje da bi pred zakonom trebali svi biti isti te da ne zna zašto je u teškim kaznenim djelima braniteljski status olakšavajuća, a ne otežavajuća okolnost.

Stvar je zdravog razuma da u slučajevima odioznih kaznenih djela koje bi cjelokupno društvo trebalo osuditi, kao što je silovanje, braniteljski status nikako ne može biti olakotna okolnost jer se time devalvira ugled branitelja, kaže Čedo Prodanović

- Pred zakonom bismo svi trebali biti isti. To što je netko branitelj ne čini ga manje ili više silovateljem, lopovom, ubojicom, pedofilom ili počiniteljem bilo kojeg drugog kaznenog djela. Tako bi ga sustav trebao i tretirati. Osim ako mu je stvarna "olakotna" okolnost pri izricanju presude bila činjenica da je član HDZ-a pa ju je trebalo "upakirati" u nešto "društveno prihvatljivije" prema čemu hrvatsko društvo ima određeni osjećaj poštovanja i posebnog  tretmana u raznim društvenim aspektima – od povlaštenih mirovina, prednosti pri zapošljavanju, upisima djece na fakultete, smještaja u studentske domove i drugog. Bilo jedno ili drugo, svejedno je, ishod je isti – umjesto osjećaja pravde, dominira osjećaj nepravde, i prema žrtvama nasilja i prema časnim braniteljima. Bivšem premijeru Sanaderu se kod izricanja presude za ratno profiterstvo kao olakotna okolnost uzeo braniteljski status za kojega nitko ne zna kako ga je stekao. S društvenog i logičkog aspekta zvuči apsurdno, a za svakog istinskog branitelja, uvredljivo. Istinski heroji rata heroji su i u miru i jako dobro znaju što je čast - smatra Glasovac, dodajući da svaka kazna mora biti odraz konkretnog počinitelja,  individualizacije kazne, ali istovremeno i društveni prijekor da se primjenom propisanih kazni utječe na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela.   

Čedo Prodanović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Čedo Prodanović (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Odvjetnik Čedo Prodanović napominje da se s određenom rezervom može složiti sa stavom da učešće u obrani domovine može biti olakotna okolnost u uobičajenim slučajevima kad se ljudi ogriješe o zakon, ali za daleko manja nedjela.

- Mada je i to dvojbeno jer braniti svoju domovinu trebalo bi biti osobna čast, građanska i patriotska dužnost, bez da se očekuje protuusluga ili protukorist. Po meni stvar je zdravog razuma da u slučajevima odioznih kaznenih djela koje bi cjelokupno društvo trebalo osuditi, kao što je silovanje, braniteljski status nikako ne može biti olakotna okolnost jer se time devalvira ugled branitelja. Svaka korelacija između silovanja i svete obrane domovine ispada nakaradna, a kamoli da se honorira. Primjera radi, kod određenih imovinskih kaznenih nedjela čiji počinitelj obavlja važne državne funkcije, ta okolnost im se uzima kao otegotna jer svojim ponašanjem i nedjelom je narušio ugled te svoje funkcije, a tako bi trebalo biti i s braniteljima koji ne bi smjeli biti izvan društva. Korištenje privilegija braniteljskog statusa nije usamljeno samo u pravosudnim slučajevima, tu su lažni statusi, lažne mirovine, sve se to zna, ali se zažmiri, i onda i sami suci nekako uvijek u rukavicama i sa strahom postupaju prema braniteljima u sudskim slučajevima - govori Prodanović.

Rada Borić (Foto: Josip Regović/PIXSELL)

Rada Borić (Foto: Josip Regović/PIXSELL)

Da je kazna od dvije godine za dokazano silovanje sramotna te da je dodatno smanjenje zbog olakotne okolnosti, braniteljskog statusa, ogolilo presudu protiv bivšeg HDZ-ovog načelnika Prigorca do apsurda, smatra Rada Borić, aktivistkinja za ženska prava i vijećnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba iz redova Nove ljevice.

- Ta kazna je kazna za sitnu pljačku, a ne za dokazano silovanje. Tako skrojena kazna može indirektno samo ohrabriti budućeg zlostavljača i poručiti da je nasilje svake vrste, a pogotovo prema ženama, dopušteno. Svaki član društva bi trebao biti zgrožen tako niskom kaznom za silovanje. Kad bi živjeli u društvu u kojem bi ratni veterani predstavljali u svakoj okolnosti "moralnu vertikalu" takvo nešto nikad se ne bi dogodilo i ne bi se zloupotrebljavao braniteljski status za smanjivanje kazni za tako teška kaznena djela kao što je silovanje - kaže Borić i dodaje da bi se sami branitelji trebali odreći isticanja svog statusa za olakotne okolnosti u takvim i drugim kaznenim slučajevima.

- Dapače, pri učinjenim nedjelima braniteljski status bi im trebao biti otegotna okolnost. K tome, znamo da se u sudskim procesima ženama ne vjeruje, institucionalno ih se "siluje" i dodatno viktimizira. Dok se ženama prethodni život uzima kao otegotna, zlostavljaču se pronalaze olakotne okolnosti. To je nedopustiva praksa pa na čudi da se, nakon takvih iskustava s hrvatskim pravosuđem, žena, žrtva silovanja, sve teže odlučuje prijaviti taj zločin - zaključuje Rada Borić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više