Novosti

Društvo

Kontejnere za smeće postavili uz spomenik partizanima

U selu Martinovići, nedaleko od Gline, komunalci su postavili spremnike za smeće tik uz spomenik žrtvama fašističkog i ustaškog terora, koji su premješteni tek nakon intervencije SNV-a

Stanovnici Martinovića, sela smještenog nedaleko od Gline, opazili su u srijedu pored spomenika žrtvama fašizma i ustaškog terora kontejnere za smeće koji su bili gotovo naslonjene na njega. Glas o tome brzo se pročuo po Martinovićima i okolnim selima, a zaprepašteni i revoltirani mještani, uglavnom svi odreda povratnici, odmah su o tome obavijestili svoje predstavnike u Glini, pa je informacija vrlo brzo završila na adresi SNV-a u Zagrebu.

- Čim smo saznali za taj, u najmanju ruku neumjesan i sablažnjiv potez djelatnika gradske čistoće u Glini, obratila sam se odgovornima u glinskom 'Komunalcu', koji su, tvrdeći da o tome pojma nemaju, obećali da će kontejnere odmaknuti od spomenika. Kako saznajem, već dan kasnije kontejneri su premješteni petnaestak metara dalje – kaže nam Aneta Vladimirov, zamjenica predsjednika SNV-a.

U kući najbliže spomeniku, koja je jedna je od rijetkih nekakvim čudom preživjela posljednji rat i poraće, žive povratnici Dušanka i Radovan Marić.

- Spomenik je podignut 1959. godine. Na mramornim pločama u njegovu podnožju ispisano je više desetaka imena poginulih partizana i ubijenih civila iz našeg sela koje su pobile ustaše. Vidite, u Martinovićima nema niti jedne kuće iz koje barem dva imena nisu uklesana na mramorne ploče, pa nas je naslanjanje kontejnera za smeće na ovaj simbol borbe naših očeva, slobode i cjelokupnog življenja, u velikoj mjeri potreslo. Posljednjih 25 godina o spomeniku brigu vodimo samo mi, mještani, čiji su očevi i djedovi na mramornim spiskovima. Čuvamo ga, za proljeća i ljeta kosimo travu oko njega, vodimo računa da se pod njim uvijek nađe stručak cvijeća. I sada ga oni nagrde kontejnerima za smeće. – kaže nam Dušanka Marić.

Mještani su ih primijetili u srijedu oko 14 sati. Nakon intervencije iz SNV-a, kontejneri se već sutradan bili premješteni na drugu stranu ceste.

Teško je za povjerovati da je naslanjanje kontejnera na spomenik smišljena provokacija, mada, kad je u pitanju područje gdje žive povratnici srpske nacionalnosti, mahom antifašisti i potomci banijskih partizana, ništa nije isključeno. Bit će da je riječ o grubom previdu i šlampavosti glinskih komunalaca kojima se nije dalo poravnavati teren na drugom mjestu, već su izabrali onaj, ravni, koji već 60 godina ravnaju, uređuju i čiste mještani.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više