Novosti

Kultura

Koncertom Big Banda RTS-a zaključeni Dani srpske kulture

Ovogodišnji Dani srpske kulture, s 13 različitih manifestacija i priredbi održanih u Zagrebu, Rijeci i Krnjaku, ocijenjeni su kao vrlo uspješni, a već ovih dana kreću pripreme za Dane 2020. godine koji će biti još ambiciozniji

Koncertom Big Band RTS-a, održanim 2. novembra u punoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, zaključeni su ovogodišnji dani Dani srpske kulture tokom kojih je u organizaciji SKD-a 'Prosvjeta' od 15. oktobra održano 13 različitih manifestacija i događaja na kojima su predstavljeni vrhunski umjetnici iz Srbije, kao i kulturno-naučno stvaralaštvo Srba iz Hrvatske.

Prisutnima se obratio potpredsjednik SKD-a ‘Prosvjeta‘ Siniša Tatalović, zahvalivši svima koji su na bilo koji način dali doprinos uspješno održanim Danima. Zahvalio je i publici koja je pokazala veliki interes za događaje. Urednik orkestra Dragoslav Stanisavljević predstavio je Big Band koji godinama uspješno njeguje jazz muziku. Svojim bogatim repertoarom, u kojem su bile i jazz obrade poznatih narodnih pjesama, zaslužili su brojne aplauze.

Prema Tatalovićevim riječima, ove godine Dani su organizirani na drugačiji način u odnosu na prethodne.

- Imali smo više različitih programa - od izložbi, popularnih predavanja, filma, kazališnih predstava, koncerata popularne i jazz muzike…, kao i programe u kojima smo prezentirali naše kulturno stvaralaštvo, pri čemu mislim na izdavaštvo i informiranje. Tih 13 realiziranih programa okupilo je značajan broj zainteresirane publike, našeg članstva i drugih građana Zagreba u kojem je bio najveći broj priredbi, uz dva programa u Rijeci i jedan u Krnjaku. Ove godine Dane srpske kulture povezali smo s Danima kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Ako ih gledamo kao cjelinu, možemo reći da je oktobar bio ispunjen kulturnim događajima, ne samo u Zagrebu, nego na nivou Hrvatske - naglasio je Tatalović.

Istaknuo je da ove godine nije bilo financijskih poteškoća zahvaljujući Savjetu za nacionalne manjine RH koji je u potpunosti financirao manifestaciju, ali se pojavio problem s prostorima na koje su računali, a koji pod različitim obrazloženjima nisu bili dostupni. Usprkos tome, u 'Prosvjeti' su se uspješno snašli.

- Vjerujem da ćemo za Dane u 2020. godini i njih riješiti. Obratit ćemo se Gradu Zagrebu s molbom da nam omogući adekvatne prostore. Nadam se da će to biti dovoljno - rekao je Tatalović.

Izuzetno zadovoljan odazivom publike i kvalitetom programa bio je i generalni sekretar Prosvjete Slobodan Živković.

- Ove godine smo bili ambiciozniji nego prethodnih godina. Po programima i po publici vidim da smo na pravom putu. Sami sebi smo zadali da Dani 2020. budu i bolje i kvalitetnije organizirani, nego ove godine pa već narednih dana krećemo u njihovu organizaciju. Izmijenit ćemo koncept, tako da osim u Zagrebu i Rijeku pokušamo programe prikazati i u drugim krajevima Hrvatske - rekao je Živković i naglasio da je Dane posjetilo više od 2.000 posjetilaca, što je impozantan broj.

- Dani nisu namijenjeni isključivo pripadnicima naše zajednice u Hrvatskoj, već svim ljudima dobre volje koji znaju da prepoznaju visokokvalitetne kulturne sadržaje i kojima želimo približiti srpsku kulturu. Želja nam je da prikažemo sadržaje iz Srbije, kao i one koji su nastali u okviru naše zajednice u Hrvatskoj - naglasio je Živković.

I Aneta Vladimirov iz SNV-a, koja je također učestvovala u organizaciji, ističe da su ovogodišnji Dani srpske kulture umnogome nadmašili dosadašnje.

- Sigurna sam da smo opravdali povjerenje publike koja nam je uzvratila svojom pažnjom i srdačnim reakcijama. Nažalost, odaziv medija je u skladu sa generalnim problemima medijskog praćenja kada su u pitanju manifestacije u kulturi pa čak i one koje donose vrijedne ansamble i izuzetne projekte ili pak osnažuju veze između radnika i radnica u kulturi Hrvatske i Srbije kakav je recimo bio nastup Big Banda RTS-a – rekla je Aneta Vladimirov.

Naglasila je da se u 'Prosvjeti' nadaju još kapilarnijem pristupu i većem interesu u drugim hrvatskim gradovima.

- Dani bi morali svake godine raditi na balansu između institucionalne kulture i novih tendencija, ali i između afirmiranih kulturnih projekata i onih koji će to tek postati. Sigurna sam da je jednako tako važno da tražimo i podržimo sve one koji svojom umjetničkom imaginacijom i talentom povezuju Srbiju i Hrvatsku, a nisu nužno prepoznati u svojim sredinama - istaknula je Aneta Vladimirov.

- Ovo je bilo vrlo emotivno veče, na samo zbog manifestacije, nego i zbog toga što smo nakon 30 godina kao Big Band ponovo u Zagrebu. Za nas je izuzetna čast i zadovoljstvo da muziciramo za ovako sjajnu publiku i puni smo utisaka, kako mi na bini, tako i publika - rekao nam je muzički urednik i dirigent Stanisavljević. Najavio je suradnju jazz orkestara iz Zagreba, Beograda i Ljubljane, pri čemu su neki članovi Big Benda HRT-a bili na tom koncertu. Dogovoren je susret triju Big Bendova u martu 2020. kada će održati zajedničke koncerte u zagrebačkom Lisinskom, beogradskom Sava centru i ljubljanskom Cankarjevom domu - rekao je Stanisavljević.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više