Novosti

Kronika

Konačno gotov veljunski most

Nakon što je stari drveni most je nabujala Korana pomela u septembru 2014. završen je novi most u Veljunu, koji spaja naselja Poloj, Primišlje i Perjasicu s Veljunom i državnom cestom D-1

Dozk5hfkncivg5m55kyxvus6hku

Most tokom gradnje

Novi most preko rijeke Korane u Veljunu, koji spaja naselja s lijeve obale - Poloj, Primišlje i Perjasicu - s Veljunom i državnom cestom D-1 na desnoj obali Korane je završen. Tako će stanovnici tih naselja brže dolaziti do Slunja i Karlovca iz razloga što neće morati putovali okolnim putem, dužim od 50 kilometara.

Stari drveni most je nabujala Korana naprosto pomela u septembru 2014. za vrijeme velikih poplava. U februaru bi trebao biti izvršen tehnički pregled i dobivena upotrebna dozvola. Hrvatske ceste su bile investitor radova, a izvođači Geotehnika iz Zagreba i Ceste Karlovac, a stručni nadzor vršila je firma Ascont institut. Most je projektirala karlovačka firma Arhing, a glavni projektant je bio poznati karlovački inženjer Branko Čordašev. Izvedeni radovi su vrijedni 6,5 miliona kuna. Izgradnja je izvršena u ugovorenom roku i trajala je jedanaest mjeseci.

Most je dugačak 81 metar i širok 8,20 metara. Prilaz mostu s lijeve obale je dugačak 80 metara, a s desne 120 metara i širok također 7,50 metara.

Iako je još vlada Zorana Milanovića bila osigurala 10 miliona kuna za izgradnju mosta, nije sve išlo brzo i kako se očekivalo. Zbog promjena sastava Vlada, od rušenja drvenog mosta do izgradnje novog betonskog, prošlo je nepunih pet godina. Najveću zaslugu za izgradnju mosta imaju saborski zastupnici SDSS-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više