Novosti

Politika

Ne zna desnica što radi desnica

Kandidati ekstremne desnice na parlamentarnim izborima haluciniraju o četnicima u Hrvatskoj, a u stvarnosti šuruju s pravim četnicima. Zabranili bi pobačaj, ukinuli prava trans osoba, nezavisnu kulturu, uspostavili kontrolu nad medijima i eliminirali Srbe

Large hrvoje

ILUSTRACIJA: Ivica Družak/FINALIZACIJA

Programski nasrtaj na slobodu pobačaja, seksualne i etničke manjine, novinare, cijeli medijsko-kulturni sektor i na priziv savjesti desetaka tisuća mladića koji ne žele služiti vojsku – to je objedinjeni siže žuđene budućnosti dvije najveće ekstremno desne stranke u Hrvatskoj, Domovinskog pokreta i Hrvatskih suverenista. I posredno, Mosta. Premda je u svom programu potonja stranka bila domobranski suzdržana i lišena ekstremističkih viškova, to ih ne može ekskulpirati činjenice da dijele listu s Hrvatskim suverenistima. Politički pokret Nikole Grmoje, Bože Petrova i Nine Raspudića, klasični je suučesnik u afirmaciji i potencijalnom ostvarenju mračnih planova suverenističke braće po koaliciji.

Zahvaljujući Mostu dodatnu vidljivost dobio je, na primjer, kandidat Hrvatskih suverenista Frano Čirko, bivši predsjednik profašističke Hrvatske čiste stranke prava. "Pavelić, taj istaknuti heroj i promicatelj pravaške ideje", izjavio je Čirko 2016. godine, odgovarajući tako na pitanje zašto su odstranili portrete poglavnika iz stranačkih prostorija. Bio je to početak njegovog ličnog rebrandinga u smjeru "alternativne desnice", estetski upristojenog derivata drevnoga fašizma. Na tom putu Čirko se koju godinu poslije kukavički odrekao i Pavelića. Manirom oportunista poručio je da "ne smatra Pavelića herojem". Tužio je tada medije koji su ga nazvali neonacistom, dajući mu takvu etiketu pod obrazloženjem da je organizirao proteste protiv gej prajda, da se slikao nacistički pozdravljajući, da je u Hrvatskoj planirao susret međunarodnih neonacista i da općenito širi politički ekstremizam.

Negirajući da je ikada bio neonacist, Čirko je rekao sutkinji da mu je takva javna kvalifikacija uzrokovala probleme na novom poslu. Šefica ga je, otprilike, gledala poprijeko. Poput svakog filoustaše koji drži do sebe, i Čirko je za nelagodu na vlastitoj koži propustio pronaći krivca u ogledalu i u vlastitoj biografiji. Umjesto toga, ostrvio se na medije koji su s pravom pisali o njegovoj prošlosti. U političkom smislu, čini se da odnedavno opet dolazi pravome sebi. Prije svega nekoliko dana, u sklopu predizborne kampanje, plasirao je hrvatsku inačicu rasističke teorije zavjere o "velikoj zamjeni" evropskog stanovništva tamnim uljezima s drugih kontinenata. Rekao je da je aktualna hrvatska vlada "otvorila granice za ilegalne migrante i počela zamjenu stanovništva afroazijskim stranim radnicima". "Pa multikulturalno društvo sa Srbima nije funkcioniralo jer je neprirodno, nego je završilo s tri krvava rata u prošlom stoljeću. Sve dok se nismo etnički očistili. Sad je mirno", dodao je Čirko u predizbornom videu, iz kojeg je razvidno da, osim rasizma, etničko čišćenje Srba vidi kao rješenje za mir i prosperitet u Hrvatskoj.

Čovjek koji je svoj prvotni nacistički pozdrav na sudu atribuirao mladalačkoj nezrelosti, pozirao je prošloga tjedna s ispruženim dlanom. Poza je ponešto sramežljiva, pa se objektivno ne može opisati ni kao "rimski" ni kao obični pozdrav. Ako postoji vizualna reprezentacija Suverenista, ona je na navedenoj fotografiji. Ne samo zbog Čirka i njegove mlohave rukice; on je tamo zagrljen s još dva pripadnika iste stranke. Član predsjedništva Davorin Karačić, pravnik koji se specijalizirao za obranu korištenja pozdrava Za dom spremni u javnom prostoru, pozdravlja objektiv na isti način. Prije tri godine, Novosti su objavile fotografije na kojima se Karačić u rujnu 2021. nalazi u društvu s njemačkim neonacistom hrvatskog porijekla Markusom Frnticem, kojeg su njemački obavještajci i novinari razotkrili kao vođu Ku-Klux-Klana iz Stuttgarta i "ključnu figuru u neonacističkim krugovima na jugozapadu Njemačke, gdje je izgradio filijalu poznate međunarodne desno-ekstremističke mreže Blood&Honour".

Zahvaljujući Mostu dodatnu vidljivost dobio je kandidat Hrvatskih suverenista Frano Čirko, bivši predsjednik profašističkog HČSP-a, iz čijeg je videa razvidno da, osim rasizma, etničko čišćenje Srba vidi kao rješenje za mir i prosperitet u Hrvatskoj

Između Čirka i Karačića – koji je bio u kampanji Suverenista, ali ne i na listi za Sabor – na istoj fotografiji smjestio se kandidat Marko Milanović Litre. Dojučerašnji saborski zastupnik, Litre je ovoga tjedna obznanio "s velikim ponosom i osjećajem odgovornosti o mom imenovanju u Upravni odbor Europskih konzervativaca i reformista (ECR) pod vodstvom Giorgije Meloni". Uz vođenje navedenog političkog kluba koji okuplja ekstremističke stranke iz Evropskog parlamenta, talijanska premijerka upravlja partijom Braćo Italije, napučenoj filofašistima koji su, posve ozbiljno, početkom devedesetih u Beogradu s četničkim postrojbama dogovarali komadanje Dalmacije.

Dok Suverenisti šuruju s fašistima koji su šurovali sa stvarnim četnicima, njihovi kandidati su izgradili karijere lažno prokazujući "četnike" po Hrvatskoj. U prošlom, vojničkom životu, kandidat Željko Sačić, koji vodi listu u 3. izbornoj jedinici, vidio je "četnike" i uživo. U funkciji zapovjednika, Sačić je krajiškim teroristima okarakterizirao pobijene nevine civile u Gruborima. Od sudioništva u zataškavanju zločina spasila ga je, međutim, zastara. Nastavak života Sačić je posvetio lijepljenju istih etiketa preživjelim srpskim civilima u Hrvatskoj. I ne samo on. Na listi Suverenista i Mosta nalazi se izvjesni Mijo Ruf. Nekadašnji predsjednik HČSP-a u Hrvatskoj Dubici, Ruf je prije koju godinu na Facebook profil postavio fotografiju žene sa snajperom i poručio da se radi o Anji Šimpragi, potpredsjednici Vlade iz redova srpske manjine. Samozvani ustaša, Mijo je potom lajkom pozdravio rečenicu ljutitog prijatelja, konsterniranog što mu vladu vodi četnikuša, koji je napisao da on "šuti, radi i vrbe sadi". Anja Šimpraga, međutim, nije osoba s opisane fotografije. Što nije spriječilo desetke drugih članova Suverenista da ju objave, uz identične prijetnje i srbočetničke pridjeve.

"Uzdravlje Ustaše, ne bojte se još smo u Hrvatskoj. A s judama znamo kako", poručio je u drugoj objavi Ruf, koalicijski partner Mosta, dodajući da se "NDH brinula za sve" i da su "ustaše bili časna vojska". Iste, 2020. godine uznemirio ga je spomenik romskim žrtvama ustaškog masovnog zločina u Jasenovcu. "Amenovali su laž, spomenik Ciganima, navodno ih je ubijeno za vrijeme NDH čak 16.000 tisuća, što je notorna laž", napisao je izborni kandidat Suverenista.

Razgrnu li se na tren huškačka buncanja polupismenih Suverenista, na vidjelo izlazi njihova dugogodišnja politička namjera: da se pobačaj stavi izvan zakona. Prije tri godine zastupnici te stranke u Saboru neuspješno su prikupljali potpise za uvođenje u proceduru zakonskog rješenja kojim bi se zabranio pobačaj, osim u slučaju ugroženog života trudnice. Njihovu inicijativu potpisali su i kolege sa zajedničke liste, zastupnici Mosta Zvonimir Troskot i Nikola Grmoja. Dođu li na vlast, Suverenisti bi, uz opisanu podršku Mostovih zastupnika, mogli raditi upravo na tome.

Taj neosporni cilj, uz mnoge druge, oni dijele s izravnim izbornim oponentima iz Domovinskog pokreta. Prije nekoliko dana kandidatkinja potonje stranke Branka Lozo izjavila je da zakon koji regulira pobačaj treba promjene, ograničavajući abortus na slučajeve kada je nužno "sačuvati život majke". I kod jedne i kod druge stranke, radi se o identičnoj namjeri uvođenja jedne od najrigoroznijih regulacija pobačaja u Evropi, koja bi dovela do njegove prohibicije u većini slučajeva. Domovinski pokret, međutim, ne bi stao na tome. U njihovom opširnom programu, inače jednom od najluđih u zadnjih 30 godina hrvatske neovisnosti, piše da se protive udomljavanju djece u istospolne obitelji. Osim što to implicira rad na zabrani takve prakse, biračima su obećali i da će u više poteza poništiti postojeća prava trans osoba. Najavili su promjenu Zakona o državnim maticama, koji regulira prikupljanje medicinske dokumentacije i uvjeta za promjenu spola i života u drugom rodnom identitetu. Na drugom mjestu obznanili su "prestanak aktivnosti u smjeru promjene spola", što se jedino može tumačiti kao opoziv postojeće zdravstvene skrbi za trans osobe u Hrvatskoj.

Kandidatkinja DP-a Branka Lozo izjavila je da zakon koji regulira pobačaj treba promjene, ograničavajući abortus na slučajeve kada je nužno "sačuvati život majke". Domovinski pokret, međutim, ne bi stao samo na tome – protive se udomljavanju djece u istospolne obitelji, a poništili bi prava trans osoba

Dok Suverenisti najavljuju obavezni vojni rok i zabranu sudjelovanja srpske manjine u izvršnoj vlasti, Domovinski pokret je detaljno opisao korake za dolazak do istih ciljeva. U kontekstu vojske, naumili su dobrim dijelom poništiti priziv savjesti. Preciznije, rekli su da će "uvesti odgovarajuće izmjene u zakonskim odredbama vezanim za prigovor savjesti, kako bi se smanjila zloupotreba u smislu izbjegavanja služenja vojnog roka". Novac za vojsku planiraju dobiti preusmjeravanjem sredstava iz "kojekakvih udruga i projekata koji su direktno usmjereni protiv hrvatskog naroda, običaja, kulture i interesa RH". Zbog istih "antihrvatskih" razloga Domovinski pokret će potpuno zaustaviti priljev proračunskih sredstava gotovo cijelom civilnom, kulturnom i medijskom sektoru. Javni mediji, poput HRT-a i Hine, doživjet će potpune čistke, kako bi ubuduće proizvodili "kroatizirani" sadržaj. Zbog "očite antihrvatske djelatnosti koju razvijaju godinama", poimence izdvojenom tjedniku Novosti će revidirati (čitaj: ukinuti) javno financiranje. Može biti da su zbog tog razloga na listu metnuli bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, da ovaj puta dovrši posao. I Slobodana Prosperova Novaka, koji je zadnje godine proveo kao namrgođeni i zapjenjeni interijer ustašoidnih emisija Bujica i Podcast Velebit. Domovinski pokret dijeli liste s nečim što se zove Pravo i pravda, projektom političkih demagoga Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića, vjerojatno u nadi da će rečeni dvojac drugi put zaredom na prevaru navabiti protestne glasove mlađih birača.

Gledajući konkretno u kandidate stranke Ivana Penave i Marija Radića, vidi se fokus na ono u čemu su šampioni: mržnji prema Srbima. U prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Za minulo vrijeme, tu je uvijek pouzdani Josip Jurčević, "povjesničar", član Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, jedan od prvih promotora teze o "jasenovačkom mitu" i savjetnik Komisije za utvrđivanje ratnih žrtava, prema kojoj je u Jasenovcu stradalo 220 ljudi. Budućnost je ipak najvažnija. Ona je namijenjena kandidatima poput Damira Markuša, koji je huškao nogometne huligane na Srbe u Vukovaru, pa je s njima najmanje jednom krstario po okolici toga grada. Koordinaciju gologlave mladeži taj je sredovječni muškarac i veteran HOS-a obavljao putem svoja dva Facebook profila, gdje je ispisano više poziva na likvidaciju, vješanje i druge tipove konačnog obračuna s predstavnicima srpske manjine nego bilo gdje u Hrvatskoj. Danijel Kotlar, koji je svojevremeno čestitao "onima koji slave" dan osnutka NDH, poručio je nedavno da na izbore ide s ciljem da zaustavi "teror srpske manjine". Poput Rufa, istomišljenika iz Suverenista, kandidat Milenko Bilić na istoj je društvenoj mreži stavio onu fotografiju "Anje Šimprage", uz komentar da Hrvati imaju potpredsjednicu vlade koja je "četnički snajperist". I po pitanju lažnog prozivanja četnika, Domovinski pokret dijeli ironiju sa Suverenistima.

Stjepo Bartulica, njihov član i kandidat na izborima, godinama je bio u međunarodnoj mreži vjerskih ekstremista pod nazivom Agenda Europe. Tamo je boravio u društvu s Ladislavom Ilčićem iz Suverenista, Željkom Markić iz udruge U ime obitelji, ruskim obavještajcima i članom pročetničke organizacije Dveri. Za razliku od njihovih redovnih meta u Hrvatskoj koje prozivaju za četničku rabotu, Domovinski pokret se navedenim primjerom, kroz Bartulicu, anegdotalno može povezati s četničkim elementima u Beogradu. Koji priželjkuju Srbiju do Karlobaga. Bartulica je u odličnim odnosima i s mađarskim organizacijama koje svojataju veći dio sjevera Hrvatske. Stavimo li u tu računicu suradnju Suverenista s Braćom Italije, i želje njihovih članova da s četnicima dijele jug Hrvatske, dobivamo suverenističku i domovinsku desnicu bez "domovine" a kamoli "suverenizma".

Čuvena je kontradiktornost nacionalista između njihovih riječi i djela bilo gdje u svijetu, zato što je laž opća definicija njihova djelovanja. Ona im dozvoljava da s pravim četnicima i talijansko-mađarskim fašistima planiraju zabranu pobačaja, kontraceptiva i prava seksualnih manjina, uništavanje medijskih sloboda, nezavisne kulture, ali i klijentelističko pokoravanje cijelog ekonomskog sektora u svakoj državi gdje su došli na vlast, i da u isto vrijeme "četnicima" i cjepivima plaše birače i malu djecu. Mnogi protagonisti iz Domovinskog pokreta i Suverenista možda jesu politički bijednici i hulje, ali su hulje i bijednici s izdašnom financijskom i političkom podrškom u Hrvatskoj i inozemstvu. Uoči izbora, to bi trebalo imati na umu. Kao i činjenicu da se među koalicijskim pomagačima nalazi cjelokupna stranka Most.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više