Novosti

Politika

Kolaps rublje

Zbog pada rublje, ruski predsjednik Vladimir Putin suočen je s najvećom gospodarskom krizom od dolaska na vlast 2000. godine

Ruska središnja banka u ponedjeljak je podigla ključnu kamatnu stopu s 10,5 na 17 posto kako bi zaustavila pad rublje. Rublja je, međutim, u utorak pala na nove povijesno niske razine, pa je tako u jednom trenutku euro vrijedio 100, a dolar 80 rubalja. Središnja banka je već podizala stopu po kojoj komercijalne banke mogu instantno posuditi novčana sredstva u listopadu za 1,5 postotnih poena, prošlog tjedna za jedan, te ovoga ponedjeljka za čak 6,5 postotnih poena. Takve intervencije za sada nisu dale značajnije rezultate, te je rublja, uslijed gospodarskih sankcija i pada vrijednosti nafte, nastavila padati. Ruska je valuta, u odnosu na dolar, od početka godine pala za 55 posto.

Povećanje središnje kamatne stope uzrokovat će i povećanje kamata na kredite koje daju komercijalne banke, te time zaprijeti rastu čitavog gospodarstva. Vlada u sljedećoj godini predviđa pad BDP-a od 0,8 posto, a središnja banka u svojim procjenama tvrdi kako će BDP u 2015. pasti za 4,5 posto ako cijene nafte ostanu na oko 60 dolara za barel.

Rusija još uvijek ima velike financijske rezerve od 420 milijardi dolara, no ove je godine središnja banka već potrošila 70 milijardi dolara kako bi branila tečaj nacionalne valute. Na pad valute, nadovezao se i pad ruskog tržišta dionica. Sve to, uz daljnji pad cijena barela nafte  (barel trenutno iznosi manje od 60 dolara) gura Rusiju u sve dublju krizu.

Ovog je tjedna iz Bijele kuće najavljeno da bi Obama uskoro mogao autorizirati nove sankcije prema Rusiji, ali i kako SAD ne želi poduzimati korake koji nisu sinkronizirani s njihovim europski saveznicima.

Ruski premijer Dmitry Medvedev danas je, nakon sastanka s vodećim dužnosnicima centralne banke, poručio kako Rusija ima dovoljno tržišnih instrumenata kojima će zaustaviti pad rublje, javlja 'Russia today'. Kako bilo, ruski predsjednik Vladimir Putin suočen je s najvećom gospodarskom krizom od dolaska na vlast 2000. godine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više