Novosti

Kronika

Koalicija HDZ-SDP obećava pilanu

Za ribnjak i ribogojilište u Plaškom već je izdana građevinska dozvola

Large panorama op%c4%87ine pla%c5%a1ki

Napokon ulaganja? – Plaški

Općina Plaški u skoroj budućnosti bi mogla dobiti pilanu, ribnjak i ribogojilište za uzgoj smuđa. Izgradnja ovih objekata i još nekih drugih u koje bi ulagali privatni investitori i Općina, bila je na dnevnom redu sastanka u ovom mjestu. Domaćine je predvodio načelnik Općine Pero Damjanović (SDP), a na vlasti je koalicija navodnih "dvaju ljutih protivnika", SDP-a i HDZ-a. Stoga je na čelu delegacije gostiju bila županica Martina Furdek Hajdin (HDZ), u pratnji pročelnice za graditeljstvo i okoliš Karlovačke županije Marine Jarnjević (HDZ) te ravnatelja Zavoda za prostorno planiranje Karlovačke županije Maria Kečkeša (HDZ). Uz njih, sastanku su prisustvovali predstavnici investitora i projektanti zaduženi za rad na investicijama.

Investitori najavljuju da će u Plaškom uskoro biti izgrađena pilana, za koju je već pokrenuta izrada projektne dokumentacije, stoji na internetskim stranicama Karlovačke županije. U prostornim planovima Općine i Županije nema zapreka za gradnju ovog pogona te se uskoro očekuju daljnje aktivnosti na realizaciji tog projekta. Za ribnjak i ribogojilište smuđa, zainteresirano poduzeće "Montania-planinski ribnjaci" već je dobilo građevinsku dozvolu te se prvi radovi na realizaciji ovog projekta mogu očekivati do kraja oktobra ove godine.

- Predstavnici investitora predstavili su projekt za koji planiraju dodatno proširenje, a u kojem bi se u prvoj fazi zaposlilo 18 radnika, s mogućnošću dodatnog zaposlenja do 35 ljudi. Početni kapacitet ribnjaka bio bi 330 tona s planom proširenja na 1.100 tona po godini. Trenutna površina na kojoj će se obavljati uzgoj i proizvodnja po najmodernijim tehnološkim modelima, iznosi 0,8 hektara, odnosno 8.000 kvadratnih metara uz želju za proširenjem na 4 hektara ili 40.000. kvadratnih metara površine. U dogledno vrijeme je planirana i prerada proizvedene ribe te zbog toga investitor namjerava osigurati vlastito energetsko napajanje putem solarnih kolektora, koji će biti postavljeni na krovove objekata za uzgoj ribe. Investitor sličnu investiciju planira i na području Cetingrada, gdje je u planu uzgoj pastrve i zapošljavanje 25 radnika - navode u Županiji.

Karlovačka županija, inače, snažno podupire investicije u gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta te će, kako su i ovom prilikom kazale županica Furdek-Hajdin i pročelnica Jarnjević, ubrzati sve zakonske procedure i pružiti svu potrebnu pomoć u realizaciji ovih važnih investicija za Općinu Plaški, kako bi potaknuli privredni razvoj toga kraja i o(p)stanak ljudi na ovom prostoru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više