Novosti

Kronika

Ključ uspjeha

Nakon skoro trinaest godina u turizmu još uvijek imam tremu, kaže najbolja turistička voditeljica Varaždina Olivera Petrović

Large olivera petrovi%c4%87 1

Olivera Petrović prima priznanje (foto eTV)

Olivera Petrović, volonterska tajnica Vijeća srpske nacionalne manjine grada Varaždina i Varaždinske županije, dobitnica je priznanja Turističke zajednice Grada Varaždina kao najbolja turistička voditeljica u ovom hrvatskom baroknom gradu u prošloj 2021. godini.

- Dobila sam priznanje "Čovjek – ključ uspjeha" u kategoriji turističkih vodiča. Lijepo je to priznanje i daje mi vjetar u leđa da nastavim ići smjerom kojim sam krenula. Iza ovog priznanja su godine rada, truda i želje da budem još bolja i kreativnija u svom poslu. Moj moto je da se ništa ne može raditi polovično, treba se predati tome. Nedavno su me na našem lokalnom radiju pitali o mom prvom vođenju turista i jesam li imala tada tremu. Moj odgovor je bio: i danas nakon skoro trinaest godina u turizmu, ja još uvijek imam tremu. I to je dobro jer znam da mi stalo do ljudi pred koje izlazim. Kada sam se počela baviti tim poslom, krenula sam kao pratiteljica putovanja, zatim sam počela polagati za licence drugih županija. Do sada sam dobila licence za 11 županija, a upravo pripremam još dvije. Zadnje tri sezone do pojave korone sam radila i na našim mini kruzerima i moram reći da mi je to bilo jedno od najljepših iskustava – kaže Olivera Petrović.

Dodaje da je radila isključivo sa strancima, od Australaca i Novozelanđana preko putnika Južnoafričke republike, gostiju iz oba američka kontinenta do turista iz gotovo cijele Europe. Imala je dobru suradnju s dvije putničke agencije iz Izraela čiji su putnici bili Palestinci koji žive u ovoj državi. "Na kraju smo postali prijatelji za cijeli život. Da ne govorim o tome koliko sam poziva dobila da ih posjetim" - kaže Olivera o Palestincima i nastavlja još jednim pozitivnim iskustvom.

- Izdvojila bih britanski stariji par na ljetovanju u Hrvatskoj. Čovjek je bio potpuno slijep. Meni je to bio ogroman stres. Više sam pazila na njega nego na vlastito dijete dok je bilo malo. Plivala sam uz njega, vodila ga preko brodova, pazila dok se spuštao niz stepenice. Ipak sam zadužena i za sigurnost svakog putnika. Na kraju su mi rekli da nisu bogati, da su jedva priuštili sebi putovanje, da im je kućica mala, ali da imaju jednu sobu za mene i da bi bili sretni ako bi ih posjetila jednog dana. Vjerujte da nisam mogla dobiti ljepši poklon. Ovakva sjećanja ali i mnoga druga, stvaraju u meni želju da se i dalje bavim ovim poslom - ističe Olivera. Kakvi su joj planovi za budućnost?

- Do pojave korona virusa sam relativno dosta putovala. Zato i ja čekam da se situacija normalizira pa da napokon počnemo normalno živjeti. Ali, koliko god voljela putovati, uvijek se rado vraćam kući. Ipak je ovo moj dom. Hoće li se što promijeniti u mom životu, hoće li zapuhati neki vjetar koji će me odvesti u neke druge krajeve, to ne znam. Niti ne želim znati, neka me život iznenadi. Moja kćer je u Poreču, tamo je i moj predivni unuk Vito. Svaki trenutak s njim mi je neprocjenjiv. Zato i kažem, nikad se ne zna što ti život sprema. Moja je želja da se i dalje bavim turizmom, da gradim bolju, ljepšu zajednicu. Koliko ću u tome uspjeti, to ćemo u konačnici vidjeti - zaključuje najbolja turistička voditeljica Varaždina Olivera Petrović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više