Novosti

Kronika

Kladušani kao uzor

Godišnja skupština Udruženja antifašista Krnjaka: ‘Na nedavnoj proslavi Dana oslobođenja u Velikoj Kladuši vidjeli smo koliko poštuju antifašizam, a s obzirom da smo blizu, trebali bi uspostaviti tješnju suradnju sa kladuškim antifašistima’, predlaže Dejan Mihajlović

Članovi Udruženja antifašista Općine Krnjak ponose se time što djeluju na društvene promjene i to bez nasilja, uz uvažavanje i toleranciju. Svoj rad temelje na sadržajima čiji su središnji motiv njegovanje antifašizma i tekovina NOB-a kao kulture duha i ljudskog dostojanstva.

- Obilježavanje važnih datuma iz povijesti NOB-a ovog kraja je naša osnovna zadaća. Kao i proteklih godina, tako smo i lani tradicionalno organizirali i neposredno učestvovali u obilježavanju 75. godišnjice osnivanja Prvog kordunaškog partizanskog odreda Debela Kosa i osnivanja Kordunaške proleterske brigade u Debeloj Kosi. Održali smo pomen žrtvama fašizma pod Čukurom, komemoraciju u Ivanović jarku, godišnjicu formiranja partizanskih odreda Gornji Skrad i Trupinjak - kazao je predsjednik Udruženja antifašista Krnjaka Rade Grijaković na godišnjoj skupštini Udruženja antifašista Krnjaka.

Antifašisti pomažu organizacije komemoracija u Gornjoj Trebinji, obilježavanju formiranja Trećeg kordunaškog-perjasičkog partizanskog odreda te odlaze na komemoracije u Jasenovac i Jadovno. Idu u Srb te na obilježavanje proboja obruča na Petrovoj gori, a to će biti i njihove glavne aktivnosti u ovoj godini.

Ovo krnjačko Udruženje izradilo je i projekt obnove spomenika na Debeloj Kosi i uputilo ga Ministarstvu kulture. Prihvaćen je prijedlog da se sačini popis ustaških žrtava sa područja Krnjaka, dok još ima živih učesnika Drugog svjetskog rata, a još je prije usvojen i prijedlog da se sačini popis žrtava i ratne štete iz rata devedesetih godina. U ovoj godini krnjačko Udruženje će raspolagati sa oko 9.000 kuna, a rashodi bi iznosili 6.500 kuna.

- Ispravno je ono što radimo i kad-tad će dati rezultate, bez obzira na sadašnju slabu snagu i stariji sastav članstva Udruženja antifašista. Nedavno smo bili u Velikoj Kladuši na proslavi Dana oslobođenja i svatko bi trebao vidjeti kako se tamo cijeni i poštuje antifašizam, a spomenici nisu rušeni. Mislio sam da tada će neki načelnici i gradonačelnici iz pograničnih krajeva Hrvatske sa BiH, koji su desne političke provenijencije, napustiti skup dok je govorio tamošnji gradonačelnik Fikret Abdić. Zato predlažem da uspostavimo tješnju suradnju sa kladuškim antifašistima, jer smo blizu, a i oni vode brigu o spomenicima na Mehinom stanju gdje je ubijeno preko 4.200 Srba - kazao je načelnik općine Dejan Mihajlović.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više