Novosti

Društvo

Kinezi u redu za kupus

Uslijed učestalih lockdownova zbog koronavirusa i opće zabrinutosti oko zaliha povrća, nakon što su poplave oštetile usjeve, kineska vlada je pozvala građane i građanke da se opskrbe osnovnim zalihama u slučaju nužde

Large internacionala  ivana

(foto Launo Ming Ying Ying/Wikimeda Commons)

Od kraja rujna rast cijena povrća diljem Kine izazvao je zabrinutost među proizvođačima i građanima koji bi htjeli povrće i dalje imati na svojim tanjurima. Velik dio asortimana lisnatog povrća tijekom listopada je koštao više od svinjetine. Kineska vlada stoga je pozvala građane i građanke da se opskrbe osnovnim zalihama u slučaju nužde. Taj je poziv stigao uslijed učestalih lockdownova zbog koronavirusa i opće zabrinutosti oko zaliha povrća nakon što su poplave oštetile usjeve. U poplavama je stradalo jesensko povrće, sorte poput krastavaca i špinata nisu se mogle plasirati na tržište, a sadnja novih usjeva je kasnila. Malo je toga ostalo za branje nakon što su i polja kupusa i korijandera bila poplavljena, a mnogi poljoprivrednici nisu ni kretali ponovno u sadnju jer je vrijeme već postalo prehladno.

Više cijene energije također su povećale operativne troškove staklenika, a svemu treba pridodati i rekordne ovogodišnje cijene gnojiva. Kineske cijene ugljena ove su godine porasle za gotovo 190 posto zbog ograničenih zaliha nakon strogih provjera i istraga korupcije u ključnim rudarskim regijama, a obilna kiša je i u ovom segmentu nanijela znatne štete – poplavljeno je na desetke rudnika ugljena. Zbog svega toga cijene brokule, krastavaca, špinata i kupusa diljem Kine posljednjih su se tjedana više nego udvostručile.

Cijene hrane u Kini tradicionalno rastu kako se bliži zima, no ovakav rast cijena povrća ipak odudara od prijašnjih scenarija. Mnogi građani žalili su se na društvenim mrežama, objašnjavajući da su šokirani i da si više uopće ne mogu priuštiti jesti povrće. Ipak, zbog poziva na opskrbu zalihama, mnogi su ljudi krenuli i u paničnu kupovinu. Državni mediji su potom nastojali umiriti zabrinute građane. Economic Daily, novine koje podržava Komunistička partija Kine, pozvale su svoje čitatelje da se ne uznemiravaju, rekavši da je vladin savjet primarno usmjeren na to da se osigura da su kućanstva spremna ako se na njihovom području odredi obavezna karantena.

Redovi su u dućanima na kraju bili toliki, a kupci su posebno navalili na tradicionalno važan kupus, da je kinesko ministarstvo poljoprivrede obećalo da će suzbiti gomilanje povrća i osigurati stabilnu opskrbu za sve. Posljednjih dana cijene povrća napokon padaju u cijeloj zemlji, nakon što su povoljni vremenski uvjeti omogućili nastavak proizvodnje novog povrća i distribucije zaliha. U međuvremenu, Kina nastavlja uvoditi stroge mjere u borbi protiv širenja koronavirusa. Vlast se nada da će doći do nulte infekcije prije početka Zimskih olimpijskih igara dogodine u veljači.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više