Novosti

Kronika

Kилaвљeњe oкo двojeзичнoсти

Стaтут Oпћинe Плaшки joш ниje усклaђeн с Устaвним зaкoнoм o прaвимa мaњинa, прeмдa вeћину у тaмoшњeм виjeћу вeћ три и пoл гoдинe чини кoaлициja СДП-ХНС-СНС-СДСС. Шaнсу дa тo учинe имajу нa сљeдeћoj сjeдници, пa je рaди дoбрoбити циjeлe зajeдницe нe би смjeли прoпустити

Kao rakova djeca ponašaju se vijećnici u Općinskom vijeću Plaškoga kad je riječ o usklađivanju Statuta te općine s Ustavnim zakonom: svatko ide svojim putem, premda bi statutarnim aktom trebalo regulirati prava tamošnje srpske nacionalne manjine, poput prava na upotrebu jezika i pisma, obilježja i znakova zajednice i ostaloga.

Tri i pol godine Plaškim vlada koalicija SDP-a (među njima je i općinski načelnik, Pero Damjanović), SNS-a, HSU-a i SDSS-a; tu je i nezavisna vijećnica Slađana Bunjevac, predsjednica Općinskog vijeća. Teško je logično odgovoriti zašto se već toliko dugo po pitanju Statuta ništa ne događa i gdje je zapravo cijela stvar zapela - svatko ima svoju varijantu priče, a počesto se i krivnja prebacuje na drugoga. Sljedeća šansa za usklađivanje Statuta je ovomjesečna sjednica Vijeća.

O statutarnoj problematici u Plaškome više smo puta pisali, a sada donosimo najnovije stavove najodgovornijih. Ranko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i kandidat za novog predsjednika te stranke, ne zna puno o problemima u toj općini, ali smatra da se svi zakoni moraju poštivati.

- Zakon je u ovom slučaju sasvim jasan i treba ga poštovati. Dobro je da je u Plaškom odnos Hrvata i Srba jako dobar i uvjeren sam da će kolega Damjanović, uvažavajući i poštujući zakone, taj problem ubrzo riješiti na zadovoljstvo svih građana Plaškoga. Mislim da je u tome bitan i konsenzus u Vijeću, kako se neke odluke ne bi donosile naprasito. Sve ono što stoji u zakonu, pa i dvojezičnost, nikome ne može škoditi. Imamo niz takvih primjera u državi, pa i u Karlovačkoj županiji, primjerice Vojnić i Krnjak, i uvjeren sam da će taj dio Ustavnog zakona uskoro biti primijenjen i u Plaškome - potvrđuje Ostojićev stav njegov stranački kolega Damir Mateljan, predsjednik SDP-a Karlovačke županije i načelnik Općine Kamanje.

Radmila Medaković, jedna od autorica prijedloga izmjena Statuta, naglasila je da se na tome radi, odnosno da su u toku izmjene.

- Potpunih blokada u donošenju izmjena Statuta nema, ali imam osjećaj da svaki pojedinac ima svoje mišljenje o tome što u njemu treba stajati; umjesto da se predlagači o tome dogovore, kao da se međusobno opstruiraju u želji da se upravo njihov prijedlog usvoji. Svaki pristigli prijedlog uvrštavala sam na dnevni red sjednice Vijeća, no svaki je povlačen stoga što vijećnici nisu prije toga usuglasili svoje stavove. Moj je plan je da se izmijenjeni Statut usvoji do kraja ove godine. Do početka decembra sazvat ću i tematsku sjednicu Vijeća, samo s tom točkom dnevnog reda, no prije toga predlagači moraju s time biti usuglašeni – kaže Slađana Bunjevac, predsjednica Općinskog vijeća.

Vijećnik Milan Šupica, član SDSS-a, kaže da mu nije jasno zašto Statut dosad nije izmijenjen. - Ako mi to ovdje sami za sebe ne učinimo, tko će? Onda ćemo se žaliti da nas diskriminiraju… Mnoge su općine već uskladile svoje statute, u našoj županiji su to učinili i Vojnić i Krnjak, a mi se ovako kilavimo - kaže Šupica.

- Izmjena Statuta prvi je put predložena lanjskog septembra, no ta je točka skinuta s dnevnog reda s obrazloženjem da se treba doraditi - kaže Mara Šupica iz SDSS-a, zamjenica načelnika Općine.

- Potom je VSNM Plaškog napravio svoj prijedlog, a na sjednici Vijeća načelnik Općine je iznio svoj, smatrajući da je VSNM-ov preopširan. Tako su se na sjednici Vijeća u martu ove godine pojavila dva prijedloga dvoje predlagatelja, no maknuti su s dnevnog reda dok se ne objedine. No, do septembra ove godine to se uvijek skidalo s dnevnoga reda s obrazloženjem da još nije do kraja definirano. Imam osjećaj kao da nekome nije stalo da se Statut usvoji. Pripremljeni su novi materijali za novembarsku sjednicu Vijeća na kojoj ćemo govoriti samo o tome. Imamo tako prijedlog VSNM-a, načelnikov i objedinjeni prijedlog. Ne znam što će odlučiti VSNM; nažalost, ostali smo i bez predsjednika tog tijela, odselio se u Srbiju, pa ćemo i po tom pitanju morati sređivati stvari - kaže Šupica.

- Zakoni se moraju poštivati i na sljedećoj ćemo sjednici Vijeća, u novembru ili decembru, govoriti o tome. Zapelo je stoga što su se pojavila dva prijedloga izmjena, VSNM-ov i moj. Suština im je ista, no VSNM je jako opširan, a moj je koncizniji i konkretniji. Siguran sam da će izmjene Statuta biti usvojene. Nije bilo nikakvih stvarnih zapreka ili problema da se to ne učini, ali se procedura mora poštovati - zaključio je obećavajuće načelnik Općine Plaški Pero Damjanović.

SDSS-u mjesni odbori Krnjaka

Samostalna demokratska srpska stranka apsolutni je pobjednik lokalnih izbora u Općini Krnjak, imat će vlast u svih pet tamošnjih mjesnih odbora. Na izbore je ondje izišlo 23,70 posto upisanih birača, odnosno njih 422 od 1.777; na temelju 303 glasa SDSS-u pripada 21 od 25 vijećničkih mjesta u pet odbora, a HDZ-u, na temelju 112 glasova, četiri.

U Mjesnom odboru Gornji Skrad SDSS ima svih pet vijećnika, kao i u MO Trupinjak. UMO Budačka Rijeka pripadaju mu četiri mjesta, a jedno je otišlo HDZ-u. U MO Donji Budački tri će vijećnika imati SDSS, a dva HDZ. U MO Krnjak četiri mjesta pripadaju SDSS-u, a jedno HDZ-u.

Načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović i zamjenik mu Ilija Matijević, obojica SDSS-ovci, izrazili su zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i zahvalili građanima koji su glasali za tu stranku, kao i svima koji su na izbore izišli ili na drugi način u njima sudjelovali.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više