Novosti

Društvo

Kaznena prijava zbog Facebook statusa

Nakon smrti specijalizantice Hrvatska liječnička komora najavila je podnošenje kaznene prijave zbog poticanja na nasilje i mržnju prema liječnicima, iako takvih kaznenih elemenata nema u statusu na Facebooku

Large luetic

Krešimir Luetić, predsjednik HLK (foto Robert Anić/PIXSELL)

Hrvatska liječnička komora (HLK) podnijet će kaznenu prijavu za javno poticanje na nasilje i mržnju zbog Facebook statusa nakon kojeg se ubila specijalizantica hematologije.

"Vezano uz ovaj tragičan događaj HLK će podnijeti kaznenu prijavu protiv počinitelja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Komora zadržava pravo jednako postupiti i u budućim sličnim situacijama", poručili su iz HLK u pismu članstvu.

Iz Komore ne navode protiv koga će podnijeti kaznenu prijavu, ali se može pretpostaviti da ciljaju na autoricu statusa, koja je u grupi Čakovčanke i Čakovcanci opisala neugodno iskustvo s preminulom liječnicom, navodeći joj puno ime i prezime.

Kritici su se u komentarima pridružili neki članovi grupe.

Osim što je time još jednom potvrđeno da su društvene mreže platforme za širenje informacija koje nisu obrađene u skladu sa standardima profesionalnih medija, u statusu koji je u posjedu Novosti nema ni traga govora mržnje.

Autorica se predstavlja kao članica obitelji pacijenta koji je u terminalnoj fazi bolesti doveden na hitni prijem Županijske bolnice Čakovec, gdje ga mlada liječnica, prema navodima u statusu, u početku nije htjela ni primiti, tvrdeći da bolesnik treba umrijeti kući.

Dalje se opisuje na koji se način obitelj izborila da pacijent ipak bude zadržan na bolničkom liječenju, kao i jedan raniji incident, uz tvrdnje da na navedenu liječnicu ima više pritužbi.

Prema članku 325. Kaznenog zakona javno poticanje na nasilje i mržnju usmjereno je prema skupini ljudi ili pripadniku skupine "zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina".

Objava članice obitelji jednog od pacijenata

Osim prijetnje tužbama svima koji kritiziraju rad liječnika, HLK u dopisu članstvu navodi i da su otvorili posebnu telefonsku liniju za psihološku podršku i savjetovanja.

„Psihološka podrška i savjetovanje oko mentalnog zdravlja su ono što pomaže kada se nađemo u iznimno teškim situacijama i kada imamo osjećaj da dalje jednostavno ne možemo. Zato je Hrvatska liječnička komora, svjesna razine odgovornosti, stresa i sagorijevanja u našoj profesiji, u suradnji s Hrvatskim psihijatrijskim društvom, KBC-om Zagreb i Klinikom za psihijatriju Vrapče samo za liječnike pokrenula posebnu telefonsku liniju i e-mail adresu za psihološku podršku i savjetovanje. Na broju telefona 01 4500 825 i mailu psiholoska.pomoc@hlk.hr savjetovanje je anonimno, na telefonu i mailu dežuraju psihijatri i klinički psiholozi. Telefonsko savjetovanje je dostupno svaki dan od 0 do 24 sata, stoji u pismu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više