Novosti

Društvo

Katran i perje: Nakaradno

Vice John Batarelo ne bi Oliveru Frljiću dao ni banke: Govoreći o odnosu kriptokonzervativaca prema novoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, Batarelo se ponadao da će ona nastaviti s nevjerojatno uspješnim metodama prethodnika Zlatka Hasanbegovića

6nlpfts0nux6uz1nqiqsgo4e1qy

Vice John Batarelo  (foto Davor Višnjić/PIXSELL)

Na temelju inovativnih ideja što ih je Vice John Batarelo, predsjednik udruge Vigilare, iznio u intervjuu Večernjem listu, bilo bi krajnje vrijeme da najprije u metropoli, a onda u manjim gradovima i selima, napokon bude organizirana jedna zamjetna umjetnička izložba – zamjetna u tom smislu da takve nije bilo još od daleke i slavne 1937. godine. Govoreći o odnosu kriptokonzervativaca prema novoj ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, Batarelo se ponadao da će ona nastaviti s nevjerojatno uspješnim metodama prethodnika Zlatka Hasanbegovića koji je ‘probao uvesti red u državne financije’.

- Nadamo se da nova ministrica neće bacati novac na čudne udruge i portale. Primjerice, ja ne bih gospodinu Frljiću dao ni jednu jedinu državnu kunu. Neka gospodin Frljić ode na tržište sa svojim nakaradnim predstavama - ustanovio je Batarelo.

‘Katran i perje’ stoga oduševljeno iznose prijedlog daleko radikalniji od Batarelovog: da Hrvatska dobije svoju verziju čuvene izložbe ‘Entartete Kunst’ koja je spomenute 1937. krenula iz Münchena po 11 gradova Njemačke, a prikazivala je izopačenu, degeneriranu, boljševičku, homoseksualnu i općenito nakaradnu umjetnost, otprilike onakvu kakvu gledaju mučenici na kazališnim torturama Olivera Frljića. Neuredni eksponati, osvježeni suptilnim Hitlerovim, Goebbelsovim i Rosenbergovim kritičkim komentarima, bili su izloženi pod slabim osvjetljenjem, mnogi bez pripadajućih ramova, dok je u isto vrijeme, također u Münchenu, spektakularno otvorena ‘Velika izložba njemačke umjetnosti’, koju su vođe osobno koncipirali.

‘Umjetnost promovira ružnoću i destrukciju umjesto klasičnih i trajnih vrijednosti istine, ljepote i dobra… U nas je taj trend nesretno nalegao na ideologiju male, ali financijski dobrostojeće i medijski sveprisutne preživjele jugoslavenske elite’, lijepo su pisali HNIP-ovci (Hrvatski novinari i publicisti) početkom ove godine. ‘Kakva je to predstava kad Isus siđe s križa i siluje Muslimanku, jel’ bi vi to financirali i gledali?’ konstatirali su nedavno, krajnje inteligentno, Tihomir Dujmović i Joško Čelan u studiju HTV-a.

Kada znamo da su među vodećim autorima izopačene umjetnosti na ‘Entartete Kunstu’ bili poznati degenerici Kokoschka, Picasso, Mondrian, Chagall, Kandinski i ostali pervertiti, moglo bi doći do jagme među domaćim nazoviumjetnicima koji bi, blesavi kakvi već jesu, zacijelo dragovoljno pohrlili da budu uvršteni u postav izložbe izopačene umjetnosti. Pogotovo kada se zna da je ‘Entartete Kunst’ bila najposjećenija izložba svih vremena, pa ju je spontano pogledalo oko tri milijuna Nijemaca.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više