Novosti

Politika

Kanonada protiv novinarstva

Tribina u Privredniku posvećena aktualnoj sudskoj praksi i ugrožavanju slobode govora: ‘Hrvatski sudovi ne primjenjuju preporuke Europskog suda za ljudska prava. Ustav je za mnoge mrtvo slovo na papiru’, Hrvoje Zovko

U modi su tužbe protiv novinara, rečeno je na tribini ‘Povratak verbalnog delikta’ održanoj u Zagrebu, u organizaciji ‘Privrednika’ i Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba. Jedan od učesnika bio je Zoran Erceg, aktivist i ratni veteran koji je nepravomoćno osuđen na petnaest dana zatvora, uvjetno na godinu dana jer je prilikom otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu uzviknuo da je pokojni predsjednik ratni zločinac. Tada mu je izrečena zabrana približavanja spomeniku koju je odmah prekršio i zaradio prijetnju dežurnog policajca da ‘pazi šta govori’.

Erceg je govorio o suđenju koje je po njemu bilo puno netočnosti u tužbi, iskazima svjedoka i obrazloženju presude. Erceg tvrdi da mu sudac nije objasnio zbog čega je točno optužen i kažnjen, a da nije profesionalan bio ni policajac koji je dao iskaz kao svjedok. Ustanovio je da mu to nije bio prvi put da je sankcioniran zbog sumnjive optužnice.

- U Splitu je 1993. godine netko podmetnuo eksploziv u zgradu Dalmatinske akcije koje je bila potpuno razrušena. Od stradanja su me spasile minute koliko sam kasnio s ulaskom - rekao je Erceg koji je ustvrdio da su od tadašnjih vlasti nađeni instruirani svjedoci koji su ustvrdili da im je on lično dao eksploziv da miniraju zgradu. Ovaj politički proces završio je tri godine kasnije oslobađajućom presudom čelnicima ove bivše regionalističke stranke, a koji su bili optuženi da su sami minirali vlastito sjedište.

O svojim iskustvima s ‘verbalnim deliktom’ govorila je i Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna. Ona je uhapšena na svojevremenom mirnom protestu zbog uzurpacije Varšavske ulice u Zagrebu zbog gradnje podzemne garaže. Proces još nije gotov i očekuje od Ustavnog suda da ga poništi. Kritizirala je građane koji su vrlo aktivni na društvenim mrežama, ali ih malo pokušava promijeniti situaciju.

- Svjedočimo poplavi tužbi protiv novinara. U ovom momentu u toku su 1.163 sudska postupka, najviše protiv izdanja medijskih kuća Hanza i Styria, ali i portala Indeks protiv kojeg je podignuto 80 tužbi - rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva. Osvrnuo se na poplavu tužbi HRT-a protiv svojih novinara.

- Radi se o 36 tužbi koje su ukupno ‘teške’ 2,3 milijuna kuna – kazao je Zovko, dodavši da je to jedinstveni primjer da neka TV kuća tuži svoje zaposlenike i to novcem TV pretplatnika.

- Može se reći da se napadaju svi koji misle drugačije s namjerom zastrašivanja. Ne sankcioniraju se oni koji negiraju Ustav i za to nitko nije odgovarao. Osim toga, paradoksalna je situacija da vlada tvrdi da se bori protiv lažnih vijesti iako ih ona proizvodi, dok se tuže i osuđuju oni koji pišu istinu - rekao je predsjednik HND-a, ističući primjer ugaslog Feral Tribunea kao primjer obračuna sa slobodnim tiskom.

- Hrvatski sudovi ne primjenjuju preporuke Europskog suda za ljudska prava. Ustav je za mnoge mrtvo slovo na papiru o čemu svjedoči i oslobađajuća presuda za čovjeka koji je pozivao na ubijanje novinara Indexa - zaključio je Zovko.

O svojim iskustvima s verbalnim deliktom govorio je bivši potpredsjednik Izvršnog vijeća Socijalističke republike Hrvatske i potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Simo Rajić, ističući da u drugoj polovini osamdesetih godina, i pored famoznog člana 133. o verbalnom deliktu, nije bilo takvih optužnica. ‘No kad je došla demokracija, stanje se promijenilo’ - rekao je Rajić.

Tribini je prisustvovao i aktivist Filip Drača koji je kažnjen zbog ispisivanja simbola srpa i čekića po spomeniku Tuđmanu, a u raspravi se čuo i niz praktičnih prijedloga kako nekažnjeno, s post it papirićima izraziti protivljenje spomenicima.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više