Novosti

Društvo

Jednojajčani nacionalizam

Možemo garantirati da kazne neće riješiti problem koji nije ni nastao u nogometu. Generalno smo uvučeni u stalno otvoreno prvenstvo nadjačavanja po zadanim konzervativnim vrednotama, a te se utakmice ne igraju bez nacionalizma

Large 9

Razmjena nježnosti Nikole Milenkovića (Srb) i Granita Xhake (Švi) (foto EXPA/PIXSELL)

Svjetsko nogometno prvenstvo, naporu FIFA-e usprkos, očekivano nije izdržalo proboj onoga što nazivamo politikom. Ako su, nažalost, uspjeli kad je posrijedi bunt zbog sve poraznijeg tretmana radnika, LGBTQ prava ili društvene pozicije žena, još je malo žalosnije što su im doskočili nacionalisti, tj. prevladavajući etnonacionalni doživljaj susreta momčadi različitih zemalja.

Bilo bi čudno da je drukčije, uz rastuću tržišnu konkurentnost između svih tih država, te egzistencijalnu nesigurnost žitelja. Neka nas ne zbuni nalaz da su protagonisti ispada u Kataru boljestojeći pojedinci i skupine. Bili to navijači kadri platiti enormno skup izlet u tu zemlju ili sami igrači u pozlaćenim kopačkama, oni su ti legitimirani reprezentanti u simboličkom ogledu nacija kroz najviđeniji od svih sportova. Prvi je ekstreman slučaj zabilježen na utakmici Hrvatska – Kanada, povodom iživljavanja velikog broja hrvatskih navijača nad kanadskim golmanom Milanom Borjanom, koji i sam jest zaslužio kritiku zbog svojih političkih izjava, osim što sad govorimo o nekoj vrsti linča. Pritom usmjerenog na Srbe kao takve, ne samo na tog Kninjanina koji je kao dijete ljeta 1995. iz Hrvatske izbjegao u Srbiju, zatim i Kanadu.

Noviji se primjer tiče utakmice Srbija – Švicarska, te sukoba većine prvih s jednim ili dvojicom igrača drugih, albanskog porijekla. Započeo je srpski selektor Dragan Stojković psujući Švicarcima "majku šiptarsku" dok je njegov igrač Dušan Vlahović svima pokazivao spolovilo. Za okršaj spremni Granit Xhaka, pa i onda kad nije izazivač, uzvratio je zakačivši se s kompletnom klupom Srbije, te im svima opsovavši majku, također uz hvatanje za testise.

Tek ćemo vidjeti što će o svemu odlučiti FIFA, ali možemo garantirati da kazne neće riješiti problem koji nije ni nastao u nogometu. Generalno smo uvučeni u stalno otvoreno prvenstvo nadjačavanja po zadanim konzervativnim vrednotama, a te se utakmice ne igraju bez nacionalizma. Samo je pitanje tko je koliko motiviran da sudjeluje, bez obzira na to što takvoj orgiji po definiciji nema kraja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više