Novosti

Fragmenti grada

Hegemonija

Nije trebao Houri i Stubliću nitko reći da u pjesmama ime rijeke koja priziva asocijaciju na Beograd zamijene nogometnim klubom ili naziv jugoslavenske valute evropskim novcem. Ne, to je spontani učinak hegemonije kada riječ gospodara odzvanja kao zapovijed u glavama podanika bez da je izgovorena

Large jura stublic

Jura Stublić na dočeku nogometaša (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Pokušaj da se pri povratku "vatrenih" sa katarskog Mundijala u Zagrebu i Hrvatskoj inscenira kolektivna euforija i spektakl nalik onome otprije četiri i pol godine i osvojenog srebra u Rusiji, tek je djelomično uspio. Naravno, bilo je tu svjetine, veselja, pjesme i vatrometa, no ipak ne na način i u mjeri da bi to bilo usporedivo s 2018. Međutim, bilježimo mali, ali smatramo ne i nevažan pomak.

Premda je reprezentativac Dejan Lovren pokušao evocirati sjećanja te je na sebe preuzeo ulogu nadomjesnog animatora i umjesto izvornog izvođača poveo pjesmu "Lijepa li si", Marka Perkovića Thompsona srećom nije bilo na glavnoj pozornici na Trgu bana Jelačića u nedjelju uvečer, 18. decembra 2022. Mjesto koje mu je pripalo 2018. – legenda kaže navodno neplanski, spontanim pozivom kapetana reprezentacije Luke Modrića – ovaj su put planski zauzele ocvale rokerske zvijezde poput Prljavog kazališta, Jure Stublića i Filma. Mnogima će iz tih nastupa u sjećanju ostati ridikulozan nastup spomenutog Stublića – nekoliko puta markiran znakovitim usklikom "Slava vatrenima, slava domovini" – ali nas je sve to preusmjerilo na par malih, ali simptomatičnih i interpretativno potentnih detalja. "Prljavci" su tako očekivano otpjevali i "Marinu", pjesmu u kojoj se nalazi čuveni stih: "Jer nitko nije znao sakrit' suze k'o Marina, imala je oči boje vena, boje vena, boje Dinama...", a Film jedan od svojih velikih hitova "Sjećam se prvog poljupca", gdje se između ostalog kazuje: "Vjeruj, nema života od sjećanja, dao bih milijardu eura/dolara, za jedan sekund prvog poljupca."

E sad, nije tek jednom ili deset, već stotine, pa i tisuće puta problematizirana gesta kojom je izvorni Dunav postao Dinamo u povijesnom kontekstu obilježenim ratom i raspadom Jugoslavije. Tek je nešto malo manje do svijesti doprlo da je Stublićeva cijena prvog poljupca u međuvremenu enormno porasla, pa je nekadašnja milijarda dinara sada postala milijarda izražena u vrijednosti bilo evropske ili američke valute. Ono što tijesno povezuje ta dva primjera jest naizgled banalna, ali zapravo sistematično ideološki kodirana revizionistička gesta spram vlastitog rada i autorskog nasljeđa. Nije trebao i ne treba Jasenku Houri i Juri Stubliću nitko otvoreno reći kako bi bilo lijepo i poželjno promijeniti toponim i naziv valute, odnosno ime rijeke koje u ušima i u glavi spontano priziva asocijaciju na glavni jugoslavenski grad, zamijeniti imenom najpoznatijeg hrvatskog nogometnog kluba, a naziv nekadašnje valute iz razdoblja socijalizma nadomjestiti evropskim i američkim financijskim simbolima. Ne, spontani je to učinak hegemonije, tada riječ gospodara odzvanja i funkcionira kao zapovijed u glavama podanika ne da bi pritom nužno bila izgovorena. Mokri je to san svake ideologije, znak da je učinkovito odradila svoj posao do kraja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više