Novosti

Društvo

Izrael ubio novinarku

Neovisna istraga koju su proveli Ujedinjeni narodi pokazala je da su Izraelske sigurnosne snage ubile novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh u maju u Jeninu. U nalazima se ističe kako su Abu Akleh i drugi novinari koji su s njom bili svi redom nosili prsluke s oznakom "press" i kacige

Large internacionala ivana

(foto Wikipedia)

Neovisna istraga koju su proveli Ujedinjeni narodi pokazala je da su Izraelske sigurnosne snage (IDF) ubile novinarku Al Jazeere Shireen Abu Akleh u maju u Jeninu. Podsjetimo, Abu Akleh, jedna od istaknutijih reporterki s Bliskog istoka, ubijena je metkom u glavu dok je izvještavala o izraelskoj raciji u izbjegličkom kampu. Da ju je ubio IDF opovrgavali su mnogi, među ostalim i u svom reagiranju na tekst u Novostima i veleposlanik Države Izrael Ilan Mor.

"Pucnjevi koji su ubili Abu Akleh i ranili njenog kolegu Alija Sammoudija došli su od IDF-a, a ne od neselektivnog pucanja naoružanih Palestinaca, kako su prvotno tvrdile izraelske vlasti", rekla je glasnogovornica Ureda Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR) Ravina Shamdasani. OHCHR je pregledao video i audio materijale, posjetio mjesto zločina, konzultirao stručnjake, ispitao svjedoke i pregledao službenu komunikaciju. Izraelske vlasti još nisu objavile nalaze svoje interne istrage. To ne iznenađuje jer više od godinu dana nema ni rezultata interne istrage oko napada izraelskih snaga na neboder u Gazi u kojem su bili uredi AP-a i Al Jazeere. Dokazi koji bi potkrijepili tadašnje tvrdnje za napad, da je Hamas koristio neboder, još uvijek se čekaju.

U nalazima UN-ove istrage ističe se kako su Abu Akleh i drugi novinari koji su s njom bili svi redom nosili prsluke s oznakom "press" i kacige, a kad su dolazili u kamp predstavili su se izraelskim vojnicima. "Naši nalazi pokazuju da u to vrijeme i na tom mjestu nisu izdavana nikakva upozorenja niti se pucalo. Nekoliko pojedinačnih, naizgled dobro usmjerenih metaka, ispaljeno je prema njima (novinarima) iz smjera Izraelskih sigurnosnih snaga", objasnila je Shamdasani.

Osim prema Abu Akleh, meci su ispaljivani i prema nenaoružanom čovjeku koji joj je pokušao pomoći, kao i prema Shazi Hanaysheh, novinarki koja se potrčala sakriti iza obližnjeg stabla. Čak je i New York Times, čija je prva vijest o Abu Akleh u maju bila da je "umrla”, ovih dana objavio rezultate svoje istrage u kojoj zaključuju da je metak koji ju je ubio "ispaljen s približne lokacije izraelskog vojnog konvoja, najvjerojatnije od vojnika iz elitne postrojbe".

Istražilo se, dakle, uzduž i poprijeko, a zaključak svima isti. Iako se radi o visoko profiliranom i visoko dokumentiranom ubojstvu, nema naznaka da će za njega itko odgovarati. Što da se onda radi sa svim onim ljudima o kojima, primjerice, godinama piše Gideon Levy u kolumni Zona sumraka za Haaretz? U njoj Levy istražuje ubojstva i teška ranjavanja Palestinaca, a materijala mu nikad nije uzmanjkalo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više