Novosti

Društvo

Reagiranje: Pozivamo na zajedničku istragu

Izrael nastavlja istraživati ovaj nesretni događaj i nastoji otkriti što se zaista dogodilo. To ćemo i nastaviti činiti usprkos lažnim informacijama u medijima diljem svijeta

Large reagiranje

Slijedom članka objavljenog u Vašim novinama 20. svibnja 2022. godine, a koji je napisala novinarka Ivana Perić ("Ubijanje Abe"), želim reći sljedeće:

Država Izrael izražava sućut zbog nesretne smrti novinarke Shireen Abu Akleh, no snažno odbijamo optužbe da ju je IDF namjerno upucao.

Izrael nastavlja istraživati ovaj nesretni događaj i nastoji otkriti što se zaista dogodilo. To ćemo i nastaviti činiti usprkos lažnim informacijama u medijima diljem svijeta, uključujući i novinare koji imaju javne antiizraelske stavove opsesivnih razina (neki od njih su i citirani u članku gđe. Perić), koji gotovo kao po Pavlovljevom refleksu optužuju Državu Izrael i vojnike IDF-a da su namjerno upucali i ubili gđu. Abu Akleh.

Očit i jasan primjer tog negativnog stava i opsesije, temeljenog na nepodržanim tvrdnjama i optužbama spram Izraela, iznio je i CNN. Njihova tzv. istraga provedena je na manipulativan način, a ishod istrage odlučen je i prije nego što je ona započela. Ta je "istraga" puna netočnih navoda i upitnika kada je riječ o pouzdanosti dokaza koji su u njoj predstavljeni. CNN-ova "istraga" uključivala je analizu video i audio podataka s poprišta incidenta, kao i "svjedoke" koji su tvrdili da na tom području nije bilo palestinskih militanata ni oružanih sukoba.

CNN je predstavio "nove dokaze" prema kojima je novinarka ubijena u "namjernom napadu" izraelskih snaga, no njihovi dokazi ne pokazuju da su IDF-ovi vojnici postupili krivo!

Važno je razumjeti stvarnost unutar koje se ovaj incident dogodio:

Jedanaest izraelskih civila ubijeno je u Izraelu u terorističkim napadima koje su organizirali teroristi iz područja Jenina prije nego što je novinarka Abu Akleh ubijena 11. svibnja. To su jutro IDF-ovi vojnici bili na terenu kako bi spriječili daljnje terorističke napade na Izraelce. Naoružani Palestinci raspoređeni na tom području otvorili su neselektivnu paljbu kako bi pogodili IDF-ove vojnike i pretvorili lokaciju u aktivnu zonu sukoba.

CNN-ova lažna manipulativna istraga ima za cilj utvrditi da je laž da je Izrael "ubio" novinarku Abu Akleh "istinita", ignorirajući pritom osnovnu činjenicu da su Palestinci napadali izraelske civile i vojnike te da odbijaju provesti zajedničku istragu kojom bi se otkrila istina. Najvažniji dokaz, metak iz tijela pokojne novinarke, još je u posjedu palestinskih vlasti i nakon mnogobrojnih zahtjeva, oni još nisu pokazali nikakvu namjeru da surađuju s izraelskim istražiteljima.

Pitanje je veoma jednostavno: Zašto bi netko odbio surađivati u istrazi ako nema ništa za sakriti? Koji je razlog skrivanja metka koji je tragično usmrtio Shireen Abu Akleh? Je li ta činjenica spomenuta u CNN-ovoj "istrazi"? Naravno da nije.

Nedavni, kao i prethodni valovi terorizma na Zapadnoj obali i iz Gaze usmjereni protiv izraelskih građana direktan su proizvod palestinskog poticanja na nasilje i širenja ekstremističke islamističke ideologije Hamasa. To je multidimenzionalni i višestruki mehanizam namijenjen širenju lažnih vijesti, kako na televizijskim mrežama, tako i u tradicionalnim medijima.

Dobro je poznata činjenica da će teroristička organizacija Hamas učiniti sve što može kako bi uništila Državu Izrael. Prema Hamasovoj povelji: "Izrael postoji i postojat će dok ga islam ne uništi, baš kao što je uništio i druge prije njega."

Nadalje, palestinska propagandna mašinerija kontinuirano slavi palestinske teroriste koji ubijaju Izraelce. Dodatna je svrha te propagandne mašinerije poticanje i organiziranje muslimana u Izraelu, na teritoriju Palestinske samouprave i diljem svijeta protiv Izraela, a posljedično i protiv židovskih zajednica. Njihovi materijali – antisemitske optužbe, lažne vijesti, teorije zavjere i slično – pronalaze svoj put u medije, a dijele ih i javni vođe, kao i televizijske mreže s jasnom antiizraelskom orijentacijom, poput Al Jazeere i drugih medijskih organizacija – i to sve s jasnom svrhom diskreditiranja Države Izrael.

Taj mehanizam širenja laži protiv Izraela temelji se na stvarnosti koja podupire mržnju. Klasičan su primjer toga palestinski udžbenici koji sadrže antisemitske materijale kao i govori vođa Hamasa koji pozivaju mlade muslimane da ubijaju Židove noževima i sjekirama. To je mehanizam poticanja i podupiranja nasilja koji Hamas i druge palestinske terorističke organizacije koriste protiv Izraela.

Nastavljamo pozivati na zajedničku istragu i tražimo od Palestinske samouprave da s nama podijele ključni dokaz koji posjeduju. Oni i dalje odbijaju surađivati. Tko nema što sakriti, nema ni razloga odbijati suradnju...

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više