Novosti

Preporuke: serije

Između Sna i snova

Kultni Gaimanov strip pretvorio se u pačvork epizoda raznih žanrova, a sjajna crna dramedija o doktorici na aerobiku koja je mnogima prošle godine promaknula dobila je drugu sezonu. Tu je i misteriozni nestanak mladića u Meksiku koji dolazi iz radionice Andyja Siare...

Large preporuke1 sandman

U nagrađivanoj sagi od deset knjiga autora Neila Gaimana isprepleću se klasična mitologija, arhetipovi, folklorne legende i bajke

Sandman (Netflix)

Na radost poklonika i onih koji će to tek postati, nakon više od trideset godina postojanja jednog od najvećih klasika suvremenog stripa, televizijska je tehnologija toliko napredovala da se Netflix konačno osmjelio upustiti u adaptaciju "Sandmana". U višestruko nagrađivanoj ilustriranoj sagi od deset knjiga autora Neila Gaimana isprepleću se klasična mitologija, arhetipovi, folklorne legende i bajke iz svih tradicija, suvremena književnost, popkulturne reference, kao i izmišljeni i povijesni likovi, što joj je donijelo šaroliku publiku i kultni status. No ono univerzalno, zbog čega ponajviše rezonira sa širokim masama, utjelovljeno je u antropomorfiziranim moćnim prirodnim silama koje se nalaze u tkanju našeg kolektivnog nesvjesnog. Radi se o obitelji Svevremenih, starijoj od bogova, koja se sastoji od sedmero braće i sestara; glavni je lik treći brat Sandman, znan još i kao San ili Morfej, a tu su još i Smrt, Sudbina, Stihija, Strast, Sunovrat i Smutnja, koja je nekoć bila Sreća. Oni su djeca kozmičkih entiteta Noći i Vremena i, premda su vladari svojih carstava koja se prostiru sferama nevidljivim ljudskom oku, pačaju se i u ovaj stvarni, materijalni univerzum običnih smrtnika. Priča započinje propalim pokušajem jednog maga da prizove i zarobi Smrt, pri čemu kolateralnom žrtvom biva San koji ostaje utamničen čitavo stoljeće. To izazove domino-efekt katastrofalnih posljedica po čovječanstvo i oslabi granice među svjetovima. Serija ima polagan ritam, atipičan za stripovske adaptacije, ponajviše orijentiran na pripovijedanje raskošne onirične priče, a okupila je i zvjezdanu postavu. U stripu je kroz godine sudjelovao niz ilustratora, pa se i u režiji okušalo više redatelja koji su vizualizirali autorov dječački razigran imaginarij. Rezultat je pačvork epizoda raznih žanrova, od sladunjave melodrame pune crtićkih likova, preko gotički mračnog nadrealističkog horora pa do punokravne drame, što dočarava raznolikost ljudi i njihovih podsvijesti i snova.

 

Physical (Apple TV)

Napokon je izašla i druga sezona sjajne crne dramedije autorice Annie Weisman, koja se prošle godine nepravedno provukla ispod radara. Priča je to o Sheili (Rose Byrne), nekoć perspektivnoj i politički radikalnoj doktorandici s Berkeleyja, koja živi sputanim životom kućanice i majke u nesretnom braku s egocentričnim i samozadovoljnim mužem u konzervativnom San Diegu za vrijeme prve Reaganove administracije. Duboko nezadovoljna životom i opterećena iskrivljenom percepcijom vlastitog tijela razvija tajni poremećaj prehrane, a u potrazi za nekakvim ispušnim ventilom utjehu pronalazi u aerobiku, u kojemu vidi svoju priliku za poslovni uspjeh i unutarnje ispunjenje. Kroz deset dinamičnih polusatnih epizoda u kojima je Shiela fokalni lik, okolinu koja je okružuje upoznajemo kroz njezin unutarnji monolog, u potpunom raskoraku s ophođenjem prema okolini koja ne naslućuje njena unutarnja previranja. Osim osobnog ispunjenja, kontrole i opsjednutosti fizičkim izgledom, u seriji se tematizira i polagano osipanje ideala, podsjećajući nas kako su osamdesete u Americi bile zametak nesmiljenog konzumerizma i podređivanja svih društvenih vrijednosti bespoštednom namicanju kapitala, presudan period za ovo stanje od kojeg planeta i danas boluje grcajući u nemoralnom kapitalizmu koji joj prijeti uništenjem.

 

The Resort (Peacock)

Autor Andy Siara, scenarist genijalne serije "Lodge 49", na poetiku koje se u velikoj mjeri oslanja i u svom novom autorskom projektu, izbacio je jedno od najintrigantnijih iznenađenja godine, ljetni hit "The Resort". Priča počinje dolaskom američkog bračnog para u luksuzni hotel na Jukatanu, da proslave desetu godišnjicu braka obilazeći majanske razvaline i lutajući vlažnom džunglom. Na prvi pogled, čini se kako se radi o intimnoj drami, no bračni par (Cristin Milioti i William Jackson Harper) ubrzo nalijeće na izgubljeni mobitel nekog momka koji je petnaest godina ranije netragom nestao nakon razornog uragana. Izbjegavajući baviti se duhovima vlastite bolne prošlosti, par se počinje igrati detektiva i istraživati misterij koji svakom novom epizodom postaje sve nadrealniji, što dosljedno prati i način montaže i režije koju na prve četiri epizode potpisuje Ben Sinclair, autor i glavni lik hvaljene serije "High Maintenance", ujedno i jedan od važnijih likova u "Resortu". Priča je prepuna neočekivanih obrata i odvija se u dva vremenska rukavca, u sadašnjosti i 2007. kad se dogodio misteriozni nestanak, a što par više saznaje o okolnostima tog događaja, misterij se paradoksalno sve više zapleće ulazeći u sferu neopipljivog i neobjašnjivog, što i likovima i gledatelju pruža zastrašujući, ali i uzbudljiv osjećaj mogućnosti da je naša linearna percepcija vremena tek arbitrarna.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više