Novosti

Društvo

I vrtići će u štrajk

Nakon neuspješnih kolektivnih pregovora i tri sastanka mirenja između Grada Rijeke i Sindikata obrazovanja, medija i kulture u sporu oko izmjena kolektivnog ugovora, pokrenute su pripreme za štrajk radnika i radnica u riječkim vrtićima

Large intrigator  ivana

Skulptura "Budućnost" u Rijeci (foto Goran Kovačić/PIXSELL)

Nakon neuspješnih kolektivnih pregovora i tri sastanka mirenja između Grada Rijeke i Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) u sporu oko izmjena kolektivnog ugovora, pokrenute su pripreme za štrajk radnika i radnica u riječkim vrtićima.

- Od 2017. do danas nismo uspjeli s Gradom Rijeka postići dogovor, čak ni približiti stavove oko toga da se povećaju plaće radnicima, odnosno da ih uskladimo s plaćama zaposlenih u osnovnom školstvu, kako to radnicima pripada temeljem Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Sindikat je tražio povećanje osnovice s 5.211 kuna na 6.044 kune i povećanje koeficijenata za šest posto za zaposlene u vrtićima DV Rijeka, DV More i DV Sušak - objašnjava nam Božica Žilić, predsjednica SOMK-a.

Žilić govori da radnice i radnici iz riječkih vrtića na mjesečnoj bazi napuštaju dosadašnja radna mjesta i odlaze raditi u obližnje gradove radi boljih radnih uvjeta i plaća.

- Više ne možemo i ne želimo od radnika tražiti strpljenje i čekanje. Čitavo ovo vrijeme pandemije dječji vrtići rade, za razliku od sustava školstva, i u njima ne postoji ni A, ni B, ni C model, a od radnika i radnica se očekuje da rade kao da se ništa vanredno ne događa. Iskorištava se činjenica da se radi o visoko motiviranim radnicima kojima je stalo do posla i koji bez obzira na male plaće daju svoj maksimum da posao odrade kvalitetno i da djeca ne ispaštaju - govori Žilić.

Osim odgojitelja, bitno je ukazati i na druga radna mjesta u vrtićima, od čistačica do domara, kojima se dešava da rade i za plaće manje od minimalne.

- I to je još jedan bitan razlog za poruku da nam je dosta. Trenutno smo u postupku izjašnjavanja za štrajk i zasad se čini da će dosta radnika u njemu sudjelovati, pa će zaista nastati problem u organizaciji rada u vrtićima DV Rijeka, DV More i DV Sušak. Voljeli bismo da druga strana brzo shvati da je pet do dvanaest odavno prošlo, a ako to ne shvate, od nas će dobiti obavijest od kojeg smo dana u štrajku - poručuje Žilić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više