Novosti

Politika

HRT i RTS emitiraju ‘Dnevnik Diane Budisavljević’

U srijedu, 22. travnja - na dan proboja posljednjih preživjelih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac – obje nacionalne televizije emitiraju višestruko nagrađivani film redateljice Dane Budisavljević o Diani Budisavljević koja je iz logora spasila više od deset tisuća srpske djece

9bbnpiaktmfp5nz7drsc5bm485h

Scena iz "Dnevnika Diane Budisavljević" - glavna glumica Alma Prica.

Naredne srijede, 22. travnja - na dan proboja posljednjih preživjelih logoraša iz ustaškog logora Jasenovac – Hrvatska radiotelevizija te Radiotelevizija Srbije emitiraju ‘Dnevnik Diane Budisavljević’. Riječ je o dugometražnom igrano-dokumentarnom filmu redateljice Dane Budisavljević, koji je doživio veliki uspjeh na festivalima i u kinima. Osvojio je niz nagrada od Jerusalem Jewish Film Festivala do nagrade festivala u njemačkom Cottbusu, a na Pulskom filmskom festivalu osvojio je šest priznanja.

Film donosi istinitu priču o Diani Budisavljević, državljanki austrijskog porijekla - udatoj za liječnika pravoslavne vjere iz Zagreba. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. Diana Budisavljević potom s nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset tisuća srpske djece. Među njima su i Živko, Milorad, Zorka i Nada koji se gotovo 80 godina kasnije vraćaju u logore svog djetinjstva. HRT emitira film na Prvom programu u 20:05 sati, dok će ga gledatelji RTS-a moći vidjeti u 21 sat.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više