Novosti

Politika

‘Hodati s njima’ Sandre Sterle na Dotrščini

Memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma bit će izvedena u subotu, 21. rujna, s početkom u 11 sati, kod središnjeg spomenika na glavnom ulazu u spomen-park Dotrščina

Ivd3yvzsxoh4azf045qhxcolwb2

(foto Katarina Zlatec)

Ovogodišnja memorijalna intervencija u čast žrtava fašizma u organizaciji Virtualnog muzeja Dotrščina i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba bit će izvedena u subotu, 21. rujna, s početkom u 11 sati, kod središnjeg spomenika na glavnom ulazu u spomen-park Dotrščina.

Rad Sandre Sterle naslovljen ‘Hodati s njima’ odabran je na javnom natječaju, a građani su pozvani sudjelovati u izvedbi koja će se dogoditi neovisno o vremenskim uvjetima. Ovaj javna intervencija bit će u formi lagane i kratke šetnje, hoda kroz šumu. Građani su pozvani donijeti sobne biljke na izvedbu i prošetati ih parkom tokom organizirane povorke od prvog do drugog spomenika.

Podsjetimo, Spomen-park Dotrščina mjesto je najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba. Na Dotrščini je za vrijeme okupacije od 1941. do 1945. godine od strane ustaškog režima ubijeno nekoliko hiljada ljudi, najviše Zagrepčana i osoba iz okolice grada, ali i drugih.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage. Projekt je pokrenut 2012. godine, incijalno u okviru programa kulture sjećanja Documente - Centra za suočavanje s prošlošću. Do sada su u parku izvedeni radovi Saše Šimprage, Davora Sanvincentija, Slavena Tolja, Danijela Kovača, Zorana Pavelića i Gilda Bavčevića. Memorijalna intervencija izvodi se tradicionalno u povodu Svjetskog dana mira, a posljednje tri za redom organizirana je u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina možete pratiti na stranici.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više